Marbled Caramel Chocolate Slice

2008-01-20 @ 19:44:11

Den här kakan var en stor favorit när man fikade ute i Irland. Jättegod och en av få saker  (tillsammans med Lemon Meringue Pie) som INTE innehöll en massa grädde (som jag inte tål)

Bas:
250 g vetemjöl
75 g strösocker
175 g osaltat (helst), rumsvarmt smör

Fyllning:
90 g osaltat smör i bitar
90 g ljust muscavadosocker
2x397 g burkar söt, kondenserad mjölk

På toppen:
90 g mjölk choklad
90 g mörk choklad
50 g  vit choklad

( eller bara ljus alt mörk choklad)

Värm ugnen till 180 grader.
Smörj en form som är ca 33x23 cm.

Blanda mjöl, socker och smör i en skål. Fortsätt blanda tills det blivit en slät deg.

Tryck ut degen i långpannan. Använd baksidan av en matsked för att få en jämn yta.
"Picka" degen med en gaffel, baka ca 20 min tills kakan stelnat och är gyllenbrun.
Låt den svalna.

Gör fyllningen; häll smör, muscavadosocker och kondenserad mjölk i en panna och värm försiktigt samtidigt som du rör tills sockret löst sig. Fortsätt röra tills det kokar, låt det sjuda i ca 5-10 minuter eller tills det tjocknat och är karamellfärgat. Rör hela tiden. Var noga med att det inte vidbränns i botten. Ta bort från plattan och häll över kakan. Jämna ut det över hela kakan och låt det kallna.

Toppen: Smält chokladen, varje sort för sig (jag gör det i mikron). Fördela den ljus och mörka chokladen över kakan i breda ränder. Tillsätt den vita chokladen droppvis över mörk/ljus choklad, använd en tandpetare eller dylikt för att göra mönster med den vita chokladen så det ser marmorerat ut.


image122

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: