Stockholmssemester

2009-05-31 @ 16:10:08

Åh, vad skönt att komma bort ett tag! Vi hade jättetrevligt i Stockholm, även om vädret inte var det bästa i början på helgen. VI strosade på stan, gick på guidad vising på medelhavsmuséet, där man visade från utgrävningar i Cypern gjorda på 20-talet- jättebra guidning! Egyptiska rummet var vi också till. Krogsväng med både ups and downs- The Dubliner var en flopp utan dess like, men Pickwick på Drottninggatan är alltid lika trevligt- och jag fick mina pommes med vinäger *mums*. Gallerian, med en McEwan


Grönan


Chips with Vinegar på Pickwicks

Rosendals trädgård var trevligt, men en räckmacka för 90 kr? Nej tack. Den dagen hade vi sådan otur- köpte Stockholmskortet, men blev inte upplyst om att sightseeing-båtturen som ingår i kortet inte börjar förrän 30 maj.... M/S Emilia som man kan åka till Djurgården med hittade vi aldrig åt och Djurgårdsfärjans personal visste inte riktigt vart den gick från, sen var Bredablick stängt för renovering....!!!  Turistbyrån i Stockholm är under all kritik- trångt, dystert, underbemannat ocn INGA SITTPLATSER. När väntetiden för att få prata med någn är runt 30 min- då vill man som turist sitta och vila sig en stund.  Vi försökte köpa Stockholmskortet på annan plats, men Pressbyrån visste inte vart man köpte, Turistbyråns Souvenirshop på Klarabergsgatan sålde inte (varför kan man ju undra- fler passerar ju där än Sverigehuset). I foldern vi hittade stod det; finns att köpa på Turisbyrån samt våra andra försäljnignsställen- men inte vilka de var. Den översikten fanns i boken man fick NÄR MAN KÖPT KORTET!!! Oj, vilken dag, men vi hade trevligt ändå, solen kom fram på eftermiddagen när vi satt på Grönan och åt pizza och tog en öl/cider.


Rosendals trädgård, i växthusen


Otroligt vackra violer, lite on the pricy side, men inte de vanligaste man ser


Fruktträdgården på Rosendal


Otäcking på Grönan

Värsta servicen hade vi! Min farbror hämtade oss på centralen på torsdag kväll och skjutsade och hämtade oss vid pendelstationen i Barkarby! Snacka om lyxigt!
Frukost ute två morgnar, en tur till Zetas trädgård i Skärholmen- jättefin handelsträdgård med bra priser och god mat, som vi f ö blev bjuden på av min farbror som körde oss dit. Så roligt att han också är intresserad av trädgårdar. En sväng på Plantagen där han köpte sparrisplantor och en jättefin clematis som varje blomma blommar i en månad!!!
På kvällen grävde vi upp halva hans trädgård, plantor som han sen åkte upp med till norrland dagen efter  vi åkt hem.


Magnolia hos min farbror


Frukost i trädgården


Massor med fina tulpaner fanns i trädgården- tjusig eller hur?

Kanontrevligt var det i a f! Vi fick låna hans kamera, så här kommer lite bilder.Nu ska jag packa för att åka till Umeå, ska ju på lassa imorgon. Tjingeling.. eller kanske Tingeling?


Vy över trädgården, med äppelträd m m.


Alla bilder är privata!!!!

Stockholm next

2009-05-21 @ 11:18:46

Ja, då var man packad och klar för en tur till Stockholm. Runt 11.30 tar jag och Å bilen till Umeå, lämnar den hos L och tar flygbussen ut till flygplatsen. Det ska bli så skönt komma iväg, utan en massa måsten. Vi kommer att ta det lugnt och om tid och lust infinner sig blir det en båttur runt Djurgården, ett besök på Rosendals Trädgård, Zetas Trädgård, Fjärilshuset, en cider på någon trevlig uteservering och ev ett besök hos brorsan i Vaxholm, dit går ju båt och det kunde vara roligt att åka.
Nu hoppas vi att Stockholmsvädret visar sig på sin bästa sida, jag har inga kortbrallor eller sånt med mig, mest bara ylletröjor, så det skulle inte förvåna mig om det blir jättevarmt! Men man kan ju alltid köpa något billig i värsta fall, men nu är jag ju så frusen så jag klarar mig nog ändå!

Frusen ja.. jag har varit hängig och mer frusen än vanligt i vinter- undertröja, ylletröja och yllekofta på varann, det har varit vinterns kläder. Igår var jag till doktorn och nu kanske alla bitar faller på plats! Barbro, som läkaren heter, tog sig verkligen tid- jätteskönt. Efter lite koll av öron, näsa etc, så konstaterade hon att jag hade en polyp (!) i näsan, som man behandlar med kortisonnässprej. Har haft tungt att andas, förkylningar som aldrig vill ge sig, känt mig febrig etc. Del 2 i det hela var att ta lite prover, för ev kan jag ha problem med sköldkörteln, den producerar för lite.
Blodtrycket var ovanligt bra, har lågt annars, blodvärdet, som annars brukar vara så knappt att jag får ge blod, var utmärkt, sockret helt ok, så nu väntar vi på blodproven. Tänk om det skulle vara så "enkelt"? Det går ju att medicinera och att ha en diagnos skulle kännas skönt, det finns så mycket annat som strular i a f.
Kollad lite i en läkarbok- det mesta stämmer alldeles för bra, förklarar mycket, så vi får se vad proverna säger.

Sjukvårdsrådgivningen skriver så här:
Hypotyreos - brist på sköldkörtelhormon / Översikt
Reviderad: 2008-04-24
Allmänt

Sköldkörteln, som sitter på halsens framsida, producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan man få hypotyreos. Då får man låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv.

Den vanligaste orsaken till att man producerar för lite hormoner är att kroppens egna immunförsvar angriper sköldkörteln och orsakar en inflammation som förstör körtelvävnad. Andra orsaker kan till exempel vara att man haft en sjukdom i sköldkörteln eller hypofysen, graviditet, jodbrist eller en tidigare operation för struma.

Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än män. Det förekommer i alla åldrar, men oftast bland medelålders och äldre människor. 
Symtom

Exempel på tidiga symtom på hypotyreos är
trötthet eller nedsatt ork
depression
koncentrationssvårigheter.

Exempel på senare symtom är
frusenhet
torr hud och torrt hår
förstoppning
sämre minne

Om man haft sjukdomen under en längre tid utan att upptäcka den kan man bli svullen i ansiktet och få en mörkare röst. 
Behandling

Den behandling man får mot hypotyreos består av sköldkörtelhormonet tyroxin i tablettform. Behandlingen är oftast livslång och syftar till att få ämnesomsättningen i balans. Under tiden måste man gå till läkaren regelbundet för att kontrollera sina värden med hjälp av blodprov.

Allt utom förstopppning har jag märkt av.. och är inte svullen i ansiktet och den biten.

Oj, nu är det bäst att packa bilen, äta och sen åka och hämta Å.

Ha en trevlig långhelg!Norrmälarstrand. Bilden är från Fototakuten

Nytt minnesmynt

2009-05-21 @ 10:47:58

Igår på jobbet så dök det upp en annorlunda en-krona. 2 gånger under dagen dessutom. Naturligtvis behöll kunderna dessa mynt, det är svårt att veta hur många som är i omlopp, men fler lär det bli. Har tidigare fått in ett millenniummynt, men idag visade en kund mig ett mynt jag INTE sett förut. Det är till "minne" av att det är 200 år sedan som Sverige och Finland gick skilda vägar i och med det sista slaget i Sverige som var i  Sävar.

Lite roligt att få se annorlunda mynt!

Bild HÄR

Julrosor, grillat och stalljour

2009-05-13 @ 17:40:11

Blandad helg med andra ord! Efter jobbet på lördagen åkte jag till stallet för att kolla in städdagen. Det var tävlingar på gång när jag kom och efter att undomarna ridit lite blev det grillning (grillspett och rösti!) var det hemfärd. Söndag morgon stalljour, hjälpte Kim med det lilla jag kan göra just nu och åkte sen till mor och far en sväng. Där blommar det lite vårblommor och jag passade på att titta till planteringen från förra sommaren då min farbror kom med en massa växter, bl a en av mina favoriter- julrosen. Den hade överlevt och blommade på 3 stänglar- fantastiskt! Hoppas den överlever fler år.


Bild: Privat


Jag har haft trädgård sen liten, först med mamma; morötter, ärtor, jordgubbar, dill,persilja, kårabbi,majrovor, blommor, potatis m m. Sen grävde jag en egen trädgård med mestadels kryddor och annorlunda växter så t ex sockerrot. Nu har det legat lite i träda, men om bara handleden fungerar ska jag gräva om rabatten där jag bor. Just nu så sträcker den sig en bit längs kortsidan på huset, tyvärr så "passerar den då ett källarfömster, och allt lutar in mot huset vilket inte är så bra för husgrunden.
Nu tänkte jag gräva upp allt, har ju jättefina fingerborgsblommor i rabatten, och dela rabatten i två. Med hjälp av två pallkragar på varandra tänkte jag ha en rabatt på varje sida om källarfönstret, det blir nog jättebra. Har satt en massa frön, bl a pumpa, paprika, solrosor, luktärter m m. Ringblomma och blåklint är också ett måste, när det närmar sig frisådd. Hoppas på en fin sommar med mycket sol och värme och många sköna dagar i solen. Och en sommar med semester, som inte förstörs av ytterligare en operation.... det kan vänta till hösten tycker jag :)

Har titta på Leilas sommar litegrann, men hon har aldrig tilltalat mig. Så präktigt men ändå stel. Nu finns det ju många trädgårds och odla-självprogram, t ex Tinas trädgård (tror jag det heter), samt lite olika engelska, danska och svenska program och serier kring odling och enklare självhushållning.
Nu siktar jag in mig på trädgårdsresan till Stockholm Kristi Himmelfärdshelgen, det ska bli så himla trevligt!

Allt gott!

Pömsig

2009-05-08 @ 22:52:44

Dagen på jobbet har ju gått bra, har fortfarande inte så ont, känns medt bara lite "glapp" i leden, men det är ju inget ovanligt.
Denisé ringde och undrade om jag inte hade kvällning på stallet.. "Näe, det tror jag inte.." "..eller, det har jag visst, oj, jag åker nu!" Tack för att du håller koll på oss virrpannor. Har ju haft en del annat i skallen på sistone..

Så, med lite höigare bandage är jag nu tillbaka, ska snart krypa i säng, så får vi se vad morgondagen har att erbjuda. Jobbar ju till 14.15, sen är det familjedag på stallet, vi ska vårstäda, leka lite lekar, ha loppis, uppvisningar och grilla, hoppas vädret blir kanon!

Nu är det bäst hjärnan får hoppa ner i sängen och vila.

Guten Nacht


Psst: En tävling är på ingång... så håll i er!

Sådan är jag..?

2009-05-08 @ 22:39:40

Hittade ett test hos Luran, så här gick det:


Enligt dina svar i frågeformuläret är du en...
 
Inåtvänd Upplevande Abstrakt Känslostyrd person 

I grafen nedan kan du se, hur du är placerad i de fyra centrala personlighetsdimensionerna. Ju närmare ändpunkterna du är, desto mer uttalade är dina karaktärsdrag | 
Inåtvänd  Utåtriktad
Planläggande  Upplevande
Konkret  Abstrakt
Tänkare  Känslostyrd


SÅDAN ÄR DU:

Du finner din energi i den inre världen och gillar att tänka på saker (utan att nödvändigtvis tala om dem). Du anstränger dig att förstå andra människor.

Du flyter med strömmen och tar beslut i sista stund - ibland låter du t.o.m. andra personer fatta dina beslut åt dig. Du är en mycket flexibel person, som trivs med fria ramar och lösa avtal.

Du fokuserar på "the big picture" och tycker om att teoretisera över VARFÖR saker fungerar som de gör (medan du inte bekymrar dig så mycket om detaljerna). Du är en kreativ person, som gillar att experimentera.

Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar.Stämmer till stor del tycker jag, men antar man alltid skulle hitta något man tycker passar!

Back in Town

2009-05-08 @ 18:05:37

Ja, då var man tillbaka efter ett dygn i Umeå. Ett bandage rikare men inte klokare för det. Att ta lokalbedövning är inte speciellt kul.. att dessutom ligga med 2 tryckmanschetter runt armen gör det inte roligare. Fruktansvärt plågsamt var det.
Läkare och sköterskor arbetade i över en timme med att försöka se någonting, men trots byte till mindre, men bräckligare kamera, en massa grävande och töjande och dragande, inställande av kameran etc, så gick det inte att se någonting. Tydligen har jag en extremt snäv handled, så det är nästan omöjligt att ens få in kameran, sen så har jag en massa "ärrvävnad" från inflammationer som svävar omkring därinne, ser ut som långa, vita alger som naturligtvis lägger sig framför linsen hela tiden. Fick se på skärmen, läkaren förklarade och förklarade, förstod inte alla termer, men svårt att se, det var det. Det var bara att hoppa över till en brits och vila i 2 timmar, fick kaffe, saft och rostade mackor- inte dumt. Med en påse piller i ena näven och den andra paketerad i vitt, fint bandage (men inte vitt så länge kan jag tänka), var det bara att gå därifrån med en lapp om återbesök 1 juni. Unrarvad nästa strategi blir? Öppna hela alltet och kolla?
Jag är i all fall jätteglad att det tas på allvar och att de vill fortsätta att undersöka, inte kul när man går till doktorn med onda fötter t ex och blir hänvisad till en psykolog (!!!)- japp, det är sant, har hänt mig!
Mitt möte med sjukvården efter olyckan har varit blandad- Lycksele var en skräckupplevelse, men Hand- och plastikgänget i Umeå har varit fantastiska! Allt från biträden, sköterskor och läkare till rehab med arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Avdelningen jag låg på efter operationen likaså... Rehab här hemma har också funkat bra med arbetsterapueter pch sjukgymnaster som puffat på och sett till att jag tränar!

Nu är jag ia f tillbaka på jobbet, känns bra, har inte haft ont annat än om jag försöker använda handen, tabletterna ligger kvar i påsen, förutom den jag tog på resan hem igår. Får se hur det blir ikväll, för sova måste jag ju göra, jobbar i morgon.

Tack för alla hejarop, det uppskattas!!!!Bild från

Väderproblem

2009-05-06 @ 07:54:34

Min helg i Älvdalen bjöd på solsken, grillning, avstressning, thaimat och gott sällskap. Tyvärr innehöll det inte en massa barn som ville måla sig..... +20 och sol = alla barnen ute. Målade 2 barn, tjänade 70 kr(!!).  Trist, men så är det. McDonalds hade gratis ansiktsmålning, men att måla ungarna helt grön i fejjan, det vet jag inte om jag kan kalla ansiktsmålning.
Men jag hade i alla fall tur med vädret... även om det nu var orsaken till så lite ansiktsmålning. Inte dumt att sitta i slogboden och grilla, ta en öl och umgås!
Resan dit var rätt händelselös, men på vägen hem så vill 2 älgar, på olika ställen efter vägen, stifta bekantskap med min bil. Som tur var så höll de sig på kanten, vände och sprang tillbaka... Men otrevlig är det ändå, efter 1 ordentlig krock med älg och en mindre.

Sen har jag jobbat och jobbat och jobbat, både i Dorotea och i Svanabyn, ätit valborgsmiddag i Svanabyn, ridit för Ida Hellström i sommarvärmen som var i fredags, sett Cudna åka bort en månad, bli förkyld. En salig röra m  a o.
Vi hade möte med ridklubben förra vecakn, ett väldigt bra och positivt planeringsmöte. Kändes väldigt bra måste jag säga. Fick även mitt grön kort, så nu kan jag åka ut och tävla!!!!  As if... Fast efter förra Lena-ridningen måste jag säga att det fanns lite tävlingssug, det kändes så himla bra på Cudna och vi funkar rätt bra ihop (om man bortser från min fina avsittning när jag bröt armen). Skulle alltså kunna tänka mig att åka och tävla lite med Cudna, men det kommer ju inte att hända, jag är ingen tävlingsmänniska, har ingen transport och inte råd hyra häst och åka iväg, men man kan ju ialla fall ha det i tanken.
Just det, hade ju lektion i söndags, det är riktigt roligt, men svårt att planera vad man ska göra. Det gick riktigt bra, de fick rida på utebanan och hästarn höll sig i skinnet.
Har väntat på nya ridbyxor i snart 2 månader, igår kom de, men tyvärr passade inget av det jag beställt :( . Utrist, men så kan det vara, vet inte om jag ska byta till annan typ av byxa eller skita idet helt och bara returnera, snart är ju terminen över och i sommar lär det väl inte bli så mycket ridning. Frågan är om det blir någon mer ridning överhuvudtaget denna termin.
I morgon åker jag nämligen till Umeå för att på torsdag morgon gör en titthålsoperation på min arm. Den vill ju inte bli bra och nu ska de gräva runt lite med en kamera. Det är nästan så att jag hoppas de hittar något, för då går det kanske att göra något åt det eller i alla fall underlätta saker och ting. Osis att inte Lovisa redan är där, då hade vi kunnat ta en fika, men  jag kommer nog till Umeå under den perioden också.

I övrigt så försöker jag att hålla mig vaken, konstant trött som jag är (måste nog gå kolla blodvärdet), läser lite böcker och kollar in danska serier- de är så bra. Matador, Sommer, Riket.....  Såg att svenska Hedebyborna ska visas igen, det ska bli ett roligt återseende, frågan är bara vad man tycker om det nu, det var ju några år och kanaler sen sist!!

Ta det morsomt!Bild: SMHI