Sök i bloggen

Det blev som lite annars...

2010-09-30 @ 16:24:38

Ojoj, tur man inte vet hur saker kommer att bli... Åkte i godan ro till Umeå, gick på Bishops, Waynes, handlade nya vinterskor och en ny jacka. Allt frid och fröjd. Fint väder, god mat, trevligt sällskap.

Söndag kväll lite ont i magen, måndag hasar jag mig runt stan och handlar vinterutrustningen, i tron att det nog bara är något jag ätit. Lyckas dra mig till bussen med en cola i näven (alltid bra när man mår illa..). På bussen tror jag bitbvis att min sista stund är kommen, med tarmomvridning i attackform, svullen mage (fattas 1½-2 dm för att kunna stänga brallorna ordentligt), illamående och ont i magen. Ringer jobbet och förvarnar att jag nog inte kan jobba nästa dag, förbereder att åka direkt på sjukan när jag kommer hem.. Funderar också på om de inte ska få ringa ambulansen på bussen.. eller inte.

Dum som man är så härdar man ut trots att grannarna bakom äter leverpastejmacka med smörgåsgurka och dricker vin. Härlig lukt är man mår pyton. Men jag hade ju katten med mig och det går säkert över. (Rätt typiskt kvinnligt  skulle jag säga). Landar i Dorro, mamma hämtar som tur är.

 

Tisdag morgon är det bara att ringa doktorn, får tid, åker ner, tar prover. Misstänkt blindtarmsinflammation.. igen. Vilket i praktiken innebär att körtelmagen jävlas igen. Men man kan ju inte chansa att det är så. Taxi till Lycksele akut, mer prover, CT (kontrastvätskan är ingen favvo). Akuten är rätt säker på att det är blindtarmen då jag har symptomen och är rödrosig trots ingen feber. Operation under natten, rätt säkert.

Men nej, natürlich så är det inte så. Ingen operation, inget man kan göra. Var inte lika dålig denna gång, så bara dropp, ingen medicin. Man får en virusinfektion typ influensa, så man får härda ut. Som att få förkylning i magen m a o.

 

Jag skulle gärna vilja vet om det är något jag kan göra åt, förebygga eller så, men det är svårt att få svar- "det är ju inget farligt". Nä, det är ju bra, men kan man liksom göra något själv? Ska jag åka på det av och till resten av livet? Nu blev jag förkyld i samma veva, det hängde tydligen ihop. Barn som haft infektion i luftvägarna kan få körtelmage sen, så antar man får vara beredd varje gång man blir förkyld.. och däremellan också, då ju förkylningen kom under/efter attacken börjat.

Vore skönt att få ta blindtarmen i a f, så  man inte behöver åka 14 mil akut varje gång för att utesluta den. Körtlarna blir jag inte av med men kan man slippa åka en massa i onödan vore det bra.

 

Trasig... Bild: Fotoakuten

 

Så nu sitter man här med ytterligare en diagnos utan vett och sans... bara att lägga i högen med fibromyalgi (som de inte ens vill säga är en diagnos) och vestibuliten. Kanske är detta ytterligare en SVBK-åkomma? Borde kanske kolla med Inga Sjölander, men vet ju aldrig jag kanske har kommit något stort på spåren?!!

Ja, nu ska jag i a f duscha (3 dagar sovandes i sina egna kläder är INTE att rekommendera), borsta tänderna (har jag inte heller gjort på några dagar!), byta kläder, packa och åka till stugan, ska bli skönt att ta det lugnt hos mamma och pappa (finns på mobilen). Sjukskriven t o m 6/10, kan ju inte hålla mig upprätt. Sen hoppas jag det dröjer ett tag tills nästa gång!

 

Allt gott!

 

 

Bild: Fotoakuten

 

Sidensvansar och Pippi Långstrump

2010-09-24 @ 16:57:57

Yes, jag hinner med bussen, då jag blev avbytt vid 3-tiden! Hann också med att tjuvsmaka pyttelite Schwarzwald-tårta som M hade med sig. Hans tjej är konditor, så vi snackar the real stuff! Tyvärr är det ju inte direkt lite grädde i den tårtan, så det blev som sagt en microbit- men OJ vad god den biten var!

Insåg när jag klev utanför dörren i morse att jag såg ut som en sidensvans.. eller kanske mer som Pippi Långstrump. Knallröda strumpbyxor, svart top, lila linne och LILA SKOSNÖREN!!!! Men vad gör väl det?

 

Nu ska jag snart börja gå mot bussen, hoppas på en lugn, skön helg så jag kan återvända med laddade batterier.

Gissar att jag kommer att leta Halloweensaker för fullt, även om det ju inte finns så mycket sånt längre på affärerna och det kanske är lite tidigt. Tidigare kunde man ju lita på Tiimari, men den affären finns ju inte längre. Sen blir det lite koll på vinterjacka, men det har jag nog inte råd att köpa i helgen, får se vad jag hittar.

 

Nä, lite mat i magen och sen bussdags!!

 

Trevlig Helg! Håll utkik efter alla Sidensvansar som länsar rönnarna- vackra fåglar!

 

 

Bild: Privat

 

 

 

Gråväder och röda strumpbyxor...

2010-09-24 @ 09:17:41

Packad och klar för Umeå äventyr, nu får vi se om jag hinner med bussen, så den numera går redan 17.40. Det är bara att hoppas.

Dagen till ära har jag klätt mig i Stockholms-utstyrseln, d v s den topp och de fina, röda strumbyxorna som jag köpte i Stockholm. Kan behövas lite färg i gråvädret vi har, men jag tar då med mig täckkjolen till Umeå, för vem vet hur kallt det känns ikväll.

 

Idag känns det lite bättre, jag hoppas en helg i Umeå ställer lite mer tillrätta. Det blir inte så mycket shopping, men det är skönt att bara går runt på stan, titta i affärer (och hitta en massa bara för att jag inte ska ha något), ta en fika, titta på folk, leta fjärilar. Kanske ett tur till Trädgård i Norr, även om det mesta är utblommat.

Ikväll,om jag kommer mig till Umeå, så blir det Max och Bishops som det ser ut. Såg att det är en klubb på lördag på Scharinska som kunde vara kul, lite synth och sånt, men kommer nog inte att orka, så min stora hobby är att SOVA.

 

Dags att dra sig mot jobbet.

Softa lugnt denna fredag...

 

 

 

Svårt

2010-09-23 @ 15:55:58

... när man vill finnas till för alla, hoppa på och göra allt andra gör, ha det alla andra har. Finnas till och räcka till för allt och alla. Orka med allt utan att klaga, utan att det ska synas. Hänga med i alla svängar, följa med i allt som sker. Göra allt som måste göras. Vara glad och trevlig hela tiden, inte klaga, inte vara till besvär, inte tro att man är någonting. Ge stöd och uppmuntran till alla, peppa och övertala, vara smal, snygg, smart och omhändertagande. Duktig på allt man gör men utan att överdriva...

När man...

egentligen bara vill dra täcket över huvudet och gå i ide några månader. Sitta framför en öppenspis med en kopp god choklad i en skön fåtölj, klappandes katterna, läsandes en bok, mysandes i en skön filt.
Ta en lång promenad i skogen när vindarna blåser runt löven, solen skiner och luften är klar.
Ligga i sängen och höra hur regnet smattrar mot fönster och tak.
Tända en massa ljus, ta ett glas vin och lite ost.
Ta en lång ridtur i skog och mark en solig höstdag.
Kura ihop sig i soffan fram för TV'n med lite sherry efter en promenad.
Vakna tidigt en morgon, se hur frosten kanderat gräs och buskar, hur dimman lättar över äng och sjö.
Men...
man kanske kan lite av båda? Jag försöker i alla fall- varje dag.


Livets mening?

2010-09-22 @ 22:07:49

Äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba äta sova jobba

 

 

*trött*

 

Ta ställning...

2010-09-20 @ 21:06:10

..i dagarna lanseras en klocka vars budskap är aktuellare än någonsin.. Triwa Tolerance heter klockan och i kampanjen återfinns t ex Timbukti, Dogge och Mange Schmidt.

"Vid köp av TRIWA TOLERANCE går 400 sek oavkortat till Ungdom Mot Rasism och stödjer därmed deras arbete mot rasismen. För mer info om Ungdom Mot Rasism se: www.umr.nu"

 

Snygg klocka och för en bra sak!

 

Kostar 995 kr att köpa, finns t ex på Triwa's webshop om du vill köpa en.

Läs även på aftonbladets hemsida.

 

 

 

 

Spökjakter och luciafirande...

2010-09-19 @ 09:41:29

Ja, det gäller att vara ute i tid. Igår planerade några av oss på ridklubben lite aktiviteter för höstterminen. Spökjakt under Allhelgona och grunderna till Luciafirandet/Julshowen. Nu ska det till styrelsen nästa helg, så får vi sser hur det blir. Spöjakten är vi väldigt peppade inför, roligt att göra någor som alla barn kan vara med på, eftersom det inte har något med hästar och ridning att göra.

 

Skulle egentligen ha följt Linneorna till Strömsund idag, men det blir älgstyckning istället... Mamma har köpt en halv älgkalv och då är den just HALV. Ingen grovstyckning gjord, så det ska vi kämpa på med idag.

Älg börjar bli en bristvara, det är en kamp varje år att få ihop lite kött. När man väl börjat äta älgkött så är det svårt att byta ut det mot annat.. Av både smakskäl (köttbullar på nötfärs är inte riktigt samma sak) och etiska skäl, älgen har sprungit fritt och varit det den är bäst på- att vara älg (bara den håller sig från vägen och min bil). Grisar, höns och kor har ju sällan samma möjlighet (om man inte hittar något lokalproducerat t ex).

Vi får hoppas det ordnar sig även iår....

 

 

Lite kaffe och sen vänta på skjutsen till Rörström!

 

 

 

 

I'm a sucker for...

2010-09-16 @ 21:05:04

..reflexer! Eller egentligen allt glittrigt och blankt, lackigt, UV-känsligt, Glow-in-Darkigt. Jag kanske är en skata egentligen? Allt är guld som glimmar... (fast jag föredrar silver och glitter).

NU är det dags att plocka fram och se över reflexer och reflexvästar, för du vet väl att reflexer är en färskvara? Reflexvästar i all ära, men inget slår en dingelreflex eller ett reflexband på benet! Reflexvästar syns t o m halvkasst om du går där det finns gatubelysning.

Sen får man ju inte glömma bort att reflexer är bra när det är dåligt väder, skymmer etc, inte bara när det är becksvart ute. Glöm inte heller bort barnvagn, hund, häst etc, det finns mycket att välja på.

Jag har provat lite olika reflexer och västar, har hittat bra självhäftande reflexer som jag t o m tvättat i maskin och de sitter kvar. De har dessutom hållit rätt bra och lyser bra efter flera tvättar.

Av dingelreflexer så finns det vanliga brickor, "3-d"brickor och glimmisar. Glimmisarna finn ju i en massa roliga färeger och former, men gemensamt för dem är att kulkedjan inte funkar så bra utan lossnar och konstiga former innebär att man fastnar överallt med dem.

Dingelreflexer har en himla förmåga att trassla in sig i nycklar och annat man jan ha i fickan. Varför finns inte någon reflex på "rullband", precis som man har måttband? Eller det kanske finns, men jag har inte hittat någon.

 

Reflexvästar varierar oerhört, och i takt med att man tvättar dem tappar de sin effekt. Jag gillar en orange som jag köpt på ÖB, den lyser upp bra både med färg och reflex. Sen finns förstås en uppsjö med varselkläder som är bra. Önskar att fler använde reflexer i passpoalerna i t ex gympabyxor, invävd i tyg etc.

Och glöm inte, bara för att du har reflexer på dig, kan du inte anta att du syns, så ta det försiktigt, själv har jag även investerat i en pannlampa! Kolla upp batterier i ficklampor, se till att ha värmeljus och tändare/tändstickor, i fall höststormarna blir svåra.

 

 

Jag har gogglat runt lite i jakt på bra reflexer och man stöter på rätt många barnsidor, så här kommer ett axplock med saker från sidor jag hittat- reflexer eller inte..

 

Apa dig  Cosysack

Eld i baken Glassdroppsskydd

Första hjälpen till barnvagnen

Lyxig guldnapp!

 

Grön katt.. ser ut som katten i DR Snuggles tycker jag (cosmokatten?)

 

Pyssla med Gruffalon

 

 

Kalle Kryp. knäskydd med gummiprickar

 

 

Lidodido- lock till barnmatsburkar

 

 

Den här mössan vill jag ha!!!

 

 

Mjuk och skön sittdyna till barnvagnen

 

 

Söt barnskallra

 

 

Snugglefant :)

 

 

Strollerpals, att dekorera barnvagnen med

 

 

Smart bordstablett.

 

Alla produkter från Addstroller /4P kolla på hemsidan för återförsäljare. De har även reflextejp för barnvagnar (tänker jag i alla fall hålla ögonen öppna efter, kan man nog använda till lite allt möjligt).

 


 

 

mössa med reflex  roliga västar med reflex

Reflexerna från Minimorf, de har mer att välja på!

 


 

 

Fin julgranskula Halkskydd

 

Grytunderlägg

Julkrubba allt-i-ett!

 

Dessa saker kommer från Pluto, de har ett väldigt brett sortiment med mycket roligt, dit återkommer jag garanterat för lite med djupdykning.

 

 

Enjoy!!

 

 

 

Åhhhhhhhhh...

2010-09-14 @ 21:02:43

...äntligen höst med allt vad det innebär! ÄNTLIGEN kan man;

→ smutta på ett glas portvin

→ ta på sig härligaste tjocktröjan

→ dricka varm choklad med vaniljstång och farinsocker (och kanske lite mashmallows)

→ tända en massa ljus

→ verkligen njuta när det är äntligen är finväder

→ kura in sig i en filt

→ njuta av naturens färger

→ laga en massa god mat med färska, fina grönsaker och nyplockad svamp

→ strunta i att leta rätt på baddräkten/bikinin

→  se lite blek ut

→ se fram emot och planera en ny trädgårdssäsong

→ dra på sig raggsockarna

→ se fram emot halloween och jul

 

 

..med gott samvete!

 

TACK HÖSTEN!

 

Bild: Privat

 

 

 

 

Rabatt hos Bon Prix

2010-09-14 @ 08:23:12

Såg just att man kan få 5% hos Bon Prix om man uppger koden 10109. Inte värsta rabatten, men det är ju alltid något. Gäller endast t o m 17/9 så lång lagret räcker, så skynda om du vill utnyttja.

 

 

Trevlig tisdag!

 

Allium Bild: privat

 

 

Skomakare bliv vid din läst...

2010-09-13 @ 23:56:01

Har just upptäckt Bon Prix, en katalog/webshop med kläder i många storlekar och stilar till väldigt bra priser. Det ska bli intressant att se hur kläderna är den dag jag beställer något. Har du beställt från dem? Jättemånga byxmodeller till bra pris och där alla storlekar kostar lika, annars är det ju vanligt med "från 199 kr" och sen visar det sig att 2 storlekar kostar så, sen drar det iväg ordentligt i pris.

Jag har kollat lite på vinterjackor och byxor. Min vinterjacka köpte jag  i Irland på Penneys (oj vad jag saknar den affären) våren 2002. Den ser fortfarande bra ut, men börjar var så tunnsliten så det är ingen värme kvar i den. Men helt klart värd de 600-800 kr den kostade.. bästa vinterjackan jag haft! Tyvärr är det svårt att veta om de är vidares varma när man läser katalogbeskrivningarna, så jag får se hur jag gör.

Skoavdelningen är rätt omfattande, finns något för nästan alla. Här kommer ett axplock, många måste jag säga är rätt fula, men det verkar ju vara skomodet; ju fulare och obekvämare desto trendigare.

Tyvärr kan jag inte gå i höga klackar eller skor som är smala, men drömma kan man ju.

 

 

 

Ni kan väl gissa vilka skor jag gillar.. eller INTE gillar :)

Ta en titt på deras hemsida!

 

 

Strömavbrott och ridturer

2010-09-11 @ 21:26:37

Spännande dag i Svanabyn.. minst sagt. Strömavbrott i början av dagen, var väl borta ca 10-15 minuter. Som tur var så kom inte så många kunder under den tiden, och Svanabyfolket har bra tålamod och förståelse!

Sen tog det ca 2 timmar att få betalterminalen att funka. Efter diverse hemmagjorda felsökningar, starta om sladdar ut sladdar tillbaka etc så var det bara att ringa supporten.. som hänvisade till ett mobilnummer under "out of office hours".. som hänvisade till kontoret. TYPISKT.

Vad göra? Ringde Babs om bad mig starta om själva kassan igen och Voilá! Det funkade igen.

Oj vad glad jag blev, finns inget värre än att kassan eller betalterminalen inte funkar. Lugnt i butiken hela tiden- vilket flyt. Resten av dagen skötte sig kassan och terminalen helt perfekt. Rätt stillsam dag, sista timmen kom lite älgjägare förbi, det går tydligen trögt för dem i skogen.

Skönt att allt flöt på, så jag kunde stänga i tid. Sen var det bara att skynda sig hem, äta, byta om och åka till stallet. Vi tog en tur i skogen, väldigt skönt. Nu har träden verkligen börjat brinna! Vackrast är nog när vi rider där det är lite stenigt; blåbärsriset bryter av i flammande rött och mossa och lavar lyser vitt och ljusgrönt- så himla sköna kontraster! Får se om jag kan lyckas ta bilder på det, vi ska ev upp och plocka enbär någon dag.

 

Bild: privat

 

Nu sitter jag och tar det lugnt, ser på Ett fall för Frost, äter lite kallrökt ytterlår (superdupergott pålägg!), tuggar chips och äter lite dip (men OLW's nya dip bearnaise var inte god,  smakar kanske bättre till kött? Knorrs är MYCKET godare). och ska nog ta mig ett pyttelitet glas vin  innan jag går och lägger mig.

Imorgon ska jag på ridlektion inna jobbet, så jag åker ut runt 7.15... Det blir lite kämpigt att komma upp, men det är ju för att göra något roligt. Sen får jag spurta till Svanabyn och efter jobbet blir det Rörström. Oj, vilken rörig helg! Men på måndag är jag ledig!


Trevlig helg på er allihopa!


Zinkhus-tävling..

2010-09-10 @ 20:19:17

..hos fröken knopp.

Klicka på bilden så hamnar du där.

 

 

Skynda!!

 

Stallet istället..

2010-09-09 @ 21:34:23

..för att åka hem och slappa efter jobbet (för någon vidares nytta brukar jag aldrig få gjord).

Rolig och peppigt att se andra rida! Denna termin blir det tyvärr inte A-B som håller lektionen jag rider på men jag får tillbaka min "gamla" ridlärare K!! Först kändes tanken på att rida på söndagar inte helt positiv, men ju mer jag tänker på det, desto bättre känns det:

Jag kommer inte att behöva stressa ut efter jobbet, hungrig och trött, jag kommer att ha veckokvällarna fria till annat om jag vill.

Jag kan börja träna på sjukgymnastiken om morgnarna innan jobbet utan att få jättelånga dagar.

Vi kan rida ut när det är ljust och planera dubbelpass om vi vill och jag kommer inte hem sent på kvällen.

I stort sett bara bra saker m a o. Visst kommer jag att missa någon lektion om jag åker bort en helg jag är ledig, men sånt händer ju annars också och vi kommer säkert att ha längre lektioner någon söndag och ingen lektion helgen efter. Vi är bara 2 elever vilket gör flexibiliteten större. Allt löste sig till det bästa i slutändan, nu jäklar ska det ridas, för K kommer inte atta låta oss slappa! I och med det så är cirkeln sluten, jag är tillbaka med min första ridlärare här på DRK, det ska bli riktigt kul.

 

På lördag mjukstartar jag med en uteritt efter jobbet, blir bra början på det hela. Tanken var att vi skulle fortsätta rida ut när hästarna kom tillbaka från sommarbetet, men jag blev sjuk, så lördag får bli en test om det funkar.

 

Bild: Bengt K

 

Idag har det varit hyfsat lugnt på jobbet och jag har hunnit skylta om ett fönster till, nu är det bara ett kvar. Temat blev "Monochrome und Minimal... Polychrome und Ganz Total". Blev helt ok. Temat som knyter ihop alla fönster är höst och rönnbär. Tänk att få gå en skyltningskurs, det vore så himla roligt. Däremot har jag anmält mig till en paketinslagningskurs i Åsele, hoppas den blir av.

Sen har jag även anmält mig till en univeristetskurs på distans; "Att tillgängliggöra kulturarv", instutitionen för Museologi. Ska bli intressant att se vad det är.

 

Nu ska jag koncentrera mig lite mer på sista avsnittet av "Whitechapel".

 

 

 

 

Favorittidningar

2010-09-08 @ 21:01:58

Jag har tidigare ojat mig över hur bra jag tycker att  Vakre Hjem är, i en helt annan klass än svenska tidningar. Danska ska visst vara lika bra. Idag hade trots allt fått in den på jobbet i Svanabyn, jag trodde de hade gett upp på oss (är nog bara jag som köper den). Så nu har jag något vackert att läsa igen. Annars åker ju i mina gamla tidningar fram, gärna halloween- och jultidningar från England, det börjar rycka i de nerverna.

 

 

En annan favorit är "Filter", de har sanslöst många bra reportage om precis vad som helst! Man kan fastna i en intervju med någon som man egentligen aldrig brytt som om tidigare, och läsa hela reportaget. Tidninger räcker läääänge!

 

 

"Vi"  är också en bra tidning, fjärran från bantning, skvaller, size zero och make up-bekymmer.

 

 

Nu har det kommit en ny tidning, "Your life", som verkade väldigt lovande, var på vippen att ta en prenumeration innan första numret.

 

 

Nyhetsbrev med personliga erbjudanden, möjlighet att vara med i personliga nätverk, event m m. Magasinet beskrivs vara " för dig som vill ha ut mer av livet, både på jobbet och i vardagen."

Jag var klok nog att vänta med prenumerationen och köpte istället ett lösnummer. Känner inte att tidningen var riktigt vad jag förväntade mig, än i alla fall. Hade nog mer förväntat mig mer ett magasint i stil med något Oprah/Amelia i kombo med Filter och  lite alumni. Kul med event, men det mesta ligger så långt bort i alla fall, så det är svårt att utnyttja.

Jag får väl kolla in nästa nummer också, och sen se om det är något för mig. Några bra reportage fanns i all fall; UnderbaraClara (som ju har eget magasin som kommer med VF), och ett om Carina Berg, en av mina favoritpersoner i media. Kändes som det saknade djup på något vis, men det lilla jag fastnade för lovar ju ändå gott på något vis.

Ja, ja, tiden får utvisa....

 

Tidningstips- någon?

 

Gräv där du står...

2010-09-07 @ 22:15:31

Har följt debatten kring Tom Alandhs dokumentär lite lätt bakåtlutat. Tycker det var en bild av Dorotea jag känner igen, det ÄR mest äldre som bor här (så flytta gärna hit!!), det FINNS hopp med både invandrare och unga som stannar och sätter bo, vi HAR gott om snö och mörker vintertid, vilket är exotiskt och spännande söderut. Ibbe kunde kanske låtit bli sin kommentar, folk tror ju trots allt att vi har ISBJÖRNAR på gatorna här, men annars, överlag, så fick man intrycket av en rätt typsik liten kommun som trots allt har framtidstro, vacker natur och trevliga människor.

 

Jag tror det är viktigare hur vi framstår inför människor vi möter. Om man läser VK's applåden/tyck till, så skulle då inte jag flytta hit i alla fall. Turistbyrån kör low key och jantelagen styr i mängt och mycket.

 

Om vi vill ha en levande bygd, kunna stanna och låta barnen växa upp här, ja så måste vi nog alla stanna upp och ta oss en funderare. Vad vill vi ska finnas här i form av service, näringsliv, turism? Vill vi vara med och dela på kakan som turismen ger eller vill vi slippa och försöka klara oss ändå? Vill vi ha några affärer här eller vill vi åka för minsta lilla grej vi behöver? Föreningsliv, fritidsaktiviteter, vill vi ha tillgång till något sådant? Eller räcker det att handla på nätet, åka till andra ställen för att handla, sitta vid datorn och spela eller kanske ta en promenad längs en asfalterad väg?

Allt har ett pris, vill vi ha hög servicenivå så måste alla hjälpas åt- gräv där du står! Mycket av det vi gör hålls igång av frivilliga, barnens och våra aktiviteter som t ex fotboll, simning, skidspår i byarna (misstänker att kommunen sköter i alla fall vissa i samhället), ridning, innebandy etc.

Någon måste ju hålla i det, stå där vecka ut , och vecka in på sin fritid, köra sin privata bil utan ersättning etc. Vissa föreningar äger anläggningen själv, andra hyr, men överallt behövs folk som ställer upp och håller allt igång. För att vi ska kunna utöva våra aktiviteter måste alla hjälpas åt med att dra in pengar, hjälpa till vid tävlingar, underhåll etc. Om du inte har tid att hjälpa till några gånger per termin, hur kan du så förvänta sig att ledaren/tränaren m fl ska finnas där en eller flera gånger i veckan för DIN eller DITT BARNS skull?

Vill vi kunna panikköpa det vi glömde när vi var till stan, måste vi kanske tänka på att handla en del även resten av året, annars kan ju inte affärer och företag överleva, ofta tänker vi kort, spara 50 öre, men åker 14 mil... Att gå , det är ju att gå över ån efter vatten. Sen är det ju trevligt att åka iväg ibland, eller så får man inte tag på det man behöver, allt kan man kanske inte handla, men att se näringslivet på orten som en backup funkar ju inte i längden.

Vi har ju trots allt hög nivå på servicen här, det mesta finns på orten, sjukvård, skola, omsorg, arbeten, föreningsliv, studieförbund, vacker natur, företagsliv, fritidsaktiviteter...

 

..så gräv där du står, men gräv inte ner dig!

 

Bild: Fotoakuten

 

 

Tävla

2010-09-06 @ 09:24:08

..med living and room!

 

Living and Room erbjuder vacker heminredning och inspiration
via homeparty.
Med utvalda kvalitetsprodukter och nyanser,
vill vi göra det enkelt för människor i alla åldrar att skapa levande och personliga hem.

Nu har ni chansen att vara med och tävla om en valfri vara för upp till 500kr
ifrån Living and Room.

 

Jag är med och tävlar om en valfri produkt från Living and Room i Nikitas blogg
Var med och tävla HÄR du också!

 

 

Nu ska vi gå på lingonjakt..

2010-09-06 @ 09:17:39

Mamma och pappa är ständigt på lingonjakt, då de äter gröt med lingonsylt varje morgon... eller rättare sagt, mamma äter gört med lingonsylt, pappa lingonsylt med gröt.

I år såg det lite dystert ut, framför allt eftersom det lilla område med bär på som de alltid brukar plocka på, då det är tillräckligt flackt för att mamma ska kunna gå där, blev rensat förra veckan av utländska bärplockare. Området är inte stort, men med tanke på tillgången så plockar de naturligtvis allt, överallt. Säger jag inget om, men lite trist för mamma. Vi var och kollade förra helgen, men det var inte moget så vi beslöt oss för att vänta en vecka, men det visade sig ju bli en vecka försent.

 

Så under veckan har jag gjort avstickare på väg från jobbet, på jakt efter lingon. Lördag eftermiddag fick jag upp ett fint spår, men lingonen växer rätt fläckvis i år, så inget sa ju att det skulle finnas mer än den fläck jag såg, eller att vi skulle hinna före alla andra som plockar (mötte en buss på vägen hem).

Söndag morgon åkte pappa och jag iväg till hygget och JISSES vad bär det fanns. Solen sken och vi plockade och plockade och plockade. Ca 5 timmar och 2 raster senare kom vi hem med ca 34 liter lingon (ca 15 kg), stora och fina!

 

Mamma hade varit flitig under dagen och lagat en massa mat, ostköttbullar, kåldolmar och kålpudding, som sen byttes till bärrensning och syltkokning! Själv hann jag med att plocka 1 kg svarta vinbär och lite svamp (blir gott till min lunch idag- ostköttbullar med kokt potatis, stekta bönor och Karl-Johansvampsås).

Idag känner jag mig lite mör i kroppen, tur jag är i Dorotea idag!

 

Allt som allt en fantastisk söndag, det var verkligen toppenväder med sol och en lätt vind. Sämre sätt kan man tillbringa sin lediga dag på!

 

Ha en trevlig, solig måndag!

 

 

Bild: Fotoakuten

 

Mushroom hunting

2010-09-02 @ 21:37:02

Svamp finns det gott om i höst och jag har sprungit runt i skogarna i Rörström på jakt efter dem. Tyvärr har jag haft så himla dåliga stövlar, har för kraftiga ben för att komma i de flesta. Nu har mina lågbudetstövlar gett upp, temporärlagade med silvertejp, men det är ju inte optimalt i längden. Ska Liquisola dem senare, bra med ett par i reserv- FÖR JAG HAR NYA, SKÖNA STÖVLAR!!!!!

Följde med föräldrarna till Strömsund och hade sån tur att Granngården precis höll på att packa upp stövlar inför en kampanj som började samma dag! Lite låga att använda om man t ex ska fiska eller gå där det är ordentligt blött, men jag får inte vara så kräsen.

Tretorn Subs, 519 spänn, istället för 649! De är vida i både fot och skaft, sulan mönster hela vägen mot klacken, toppenbra när man går i skog och mark. Sköna stövlar, med bra passform och skönt neoprene/fleecefoder. Nu känns det som jag bytt upp mig till en Rolls Royce!

På nätet verkar de ligga på ungefär det jag betalade nu, kanske lite mindre, men jag måste ju prova skorna och behövde dem nu, så jag är jättenöjd. Ännu bättre var att jag fick dem av mamma och pappa, ibland har man tur!

 

Stövlarna invigde jag naturligtvis samma dag, plockade både svamp och mossa.

 

Årets svampar hittills är:

- rimskivling

- citronslemskivling

- taggsvamp, har aldrig sett så mycket taggisar tidigare

- fårticka

- strävsoppar

- blodriska

- smörsopp

- sandsopp (torkar jag till murkelsubstitut)

- rabarbersvamp

- olivvaxing

- äggvaxing

- granvaxing

 

..och några som inte äts, men väl beskådats i skogen:

- brödticka

- vackra spindlingar

- kremlor, som jag tyvärr är alldeles för dåliga på att kunna

- gyllenskivling, första gången jag hittar den, väldigt speciell svamp

- någon udda sorts taggsvamp som jag inte artbestämt

- skinnticka

- purpurfingersvamp

- klubbsvampar av olika sorter

- murkling

- riskor

- kamskivling

sen har jag gått föri en mängd andra svampar, men detta var i alla fall några.

 

Dåligt med Karl Johan i år, har hittat 2 för gamla...

Än är ju svampsäsongen inte förbi och nu när det blir kallare så kan det ju dyka upp frostvaxingar. Årets favorit so far är gyllenskivlingen!

 

 

Rabarbersvamp, blir vackert lila när man förväller dem! Bild: fotoakuten

 

Tävla mera!!

2010-09-02 @ 20:25:25

Ja, hos Sockenvägens Söta kan du tävla om torkade kantareller och fina flora-blad! Klicka på bilden så hamnar du till tävlingen.

Tävla du med!!

 

Bild: Sockenvägens Söta

 

Min bästa tid är nu...

2010-09-01 @ 21:57:27

Kanske inte ekonomiskt eller hälsomässigt, men SJÄLSLIGT!!

 

HÖST!!

Löv i sprakande färger

Bär

Svamp

Skördetid

Klar luft

Sol

Oväder

Storm

Mys

Ljus

God, mustig mat

Lässtunder

Varma tröjor

Brasstunder

Filtar

Tjocksockar

Stövlar

Frost

Natur

Halsdukar

Yllestrumpbyxor

Kura skymning

Myggfritt

Orange

Rött

Halloween

Pyssel

Förväntansfritt

Deckare

Framtidsplanering

 

 

 

Bilder: fotoakuten