Gräv där du står...

2010-09-07 @ 22:15:31

Har följt debatten kring Tom Alandhs dokumentär lite lätt bakåtlutat. Tycker det var en bild av Dorotea jag känner igen, det ÄR mest äldre som bor här (så flytta gärna hit!!), det FINNS hopp med både invandrare och unga som stannar och sätter bo, vi HAR gott om snö och mörker vintertid, vilket är exotiskt och spännande söderut. Ibbe kunde kanske låtit bli sin kommentar, folk tror ju trots allt att vi har ISBJÖRNAR på gatorna här, men annars, överlag, så fick man intrycket av en rätt typsik liten kommun som trots allt har framtidstro, vacker natur och trevliga människor.

 

Jag tror det är viktigare hur vi framstår inför människor vi möter. Om man läser VK's applåden/tyck till, så skulle då inte jag flytta hit i alla fall. Turistbyrån kör low key och jantelagen styr i mängt och mycket.

 

Om vi vill ha en levande bygd, kunna stanna och låta barnen växa upp här, ja så måste vi nog alla stanna upp och ta oss en funderare. Vad vill vi ska finnas här i form av service, näringsliv, turism? Vill vi vara med och dela på kakan som turismen ger eller vill vi slippa och försöka klara oss ändå? Vill vi ha några affärer här eller vill vi åka för minsta lilla grej vi behöver? Föreningsliv, fritidsaktiviteter, vill vi ha tillgång till något sådant? Eller räcker det att handla på nätet, åka till andra ställen för att handla, sitta vid datorn och spela eller kanske ta en promenad längs en asfalterad väg?

Allt har ett pris, vill vi ha hög servicenivå så måste alla hjälpas åt- gräv där du står! Mycket av det vi gör hålls igång av frivilliga, barnens och våra aktiviteter som t ex fotboll, simning, skidspår i byarna (misstänker att kommunen sköter i alla fall vissa i samhället), ridning, innebandy etc.

Någon måste ju hålla i det, stå där vecka ut , och vecka in på sin fritid, köra sin privata bil utan ersättning etc. Vissa föreningar äger anläggningen själv, andra hyr, men överallt behövs folk som ställer upp och håller allt igång. För att vi ska kunna utöva våra aktiviteter måste alla hjälpas åt med att dra in pengar, hjälpa till vid tävlingar, underhåll etc. Om du inte har tid att hjälpa till några gånger per termin, hur kan du så förvänta sig att ledaren/tränaren m fl ska finnas där en eller flera gånger i veckan för DIN eller DITT BARNS skull?

Vill vi kunna panikköpa det vi glömde när vi var till stan, måste vi kanske tänka på att handla en del även resten av året, annars kan ju inte affärer och företag överleva, ofta tänker vi kort, spara 50 öre, men åker 14 mil... Att gå , det är ju att gå över ån efter vatten. Sen är det ju trevligt att åka iväg ibland, eller så får man inte tag på det man behöver, allt kan man kanske inte handla, men att se näringslivet på orten som en backup funkar ju inte i längden.

Vi har ju trots allt hög nivå på servicen här, det mesta finns på orten, sjukvård, skola, omsorg, arbeten, föreningsliv, studieförbund, vacker natur, företagsliv, fritidsaktiviteter...

 

..så gräv där du står, men gräv inte ner dig!

 

Bild: Fotoakuten

 

 

Kommentarer
    Postat av: Therese - Sockenvägens Söta

    ha ha onekligen har du en poäng, VKs tyck till är rena rama sandlådan å tragiskt...    Åter igen stort TACK för daggkåpebladen!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: