Så mycket bättre!

2011-01-31 @ 16:01:03

Ojoj, vet inte riktigt vart jag ska ta vägen, men ibland är man helt enkelt på rätt plats vid rätt tillfälle!

Dags igen..

2011-01-30 @ 21:25:53

...för en ny arbetsvecka. Skönt att veta att sjukskrivningen gäller ett tag till, så behöver man inte oroa sig. Just nu känns det som att många bitar plötsligt fallit på plats och det är så skönt. Nu kan jag se framåt och ta nya tag.

I helgen har det varit stalljour och lite jobb. Ikväll var L och jag och red lite- jättehärligt! Skönt att komma sig iväg. Måste bli bättre på det, men just nu har jag skallen full med en massa annat.

 

I veckan som kommer ska jag börja rehabilitera mitt högerben för att få upp styrka och balans. Hoppas även få svar på porfyriprovet, så jag kan gå vidare med utredningen. Att inte veta är inte roligt.

 

Nu ska jag sova, ska bli såååå skönt, trött som få (ovanligt!!?)

 

Gonatt!

 

 

 

Att se framåt

2011-01-26 @ 16:16:39

Det är bara att kämpa på, se framåt och hoppas att allt ordnar sig. Lite känns det som det lossnat och nu ska jag försöka satsa mer på ridning och sjukgymnastik och mig själv...

Ytterligare en bit i pusslet har dykt upp, fick ett brev om laktointolerans häromdagen, ingen katastrof för min del, då jag inte dricker mjölk eller använder så många mjölkprodukter. Att jag var lite känslig, det visste jag redan, men nu kan man vara lite mer medveten om vad man stoppar i sig..

 

Har köpt en barbackagjord, ska bli intressant att se hur den ser ut när den kommer, det känns jättebra att rida barbacka. I helgen som var red jag både lördag och söndag- toppenkul. Söndagen blev en uteritt i rätt djup snö, Nikiel fick kämpa på rätt bra..

Nu håller jag på att söka lite fonder och stiepndier, för att se om jag kan på hjälp med pengar till ridning och ev en resa någonstans lite varmare. Jag hoppas det finns något son passar.

 

Funderar mycket över livsmål just nu.. Tar upp ganska mycket tid och tankar men hoppas jag kommer till klarhet över vad som ska prioriteras och satsas på.

Dags att jobba vidare på tvätthögen och kvällens middag, sen bär det av till stallet..

 

Nikiel

 

Nytt år..

2011-01-21 @ 10:26:37

..nya förkortningar. Jag kan nu lägga EDS- Ehler Danlos till min lista över konstiga åkommer och förkortningar.

Man kanske skulle trycka upp ett visitkort med dem? Underlättar ju om man t ex ska till doktorn!

Tanken var att jag skulle på genklinisk undersökning och provtagning, men det har man nu slutat med. Det är inte säkert det visar på prover, så istället har de ställt diagnosen utifrån remissen och samtal med doktorn. Nu gäller det att lista ut hur man ska leva med det också.

Min sjukskrivning är i alla fall förlängd med 3 veckor, sen får vi se om jag ska gå upp och jobba 75%. Känns skönt att veta lite längre vad som händer. Skulle bara önska att de ville utreda det lite mer. Men jag får väl se vad som händer efter träff med sjukgymnast, nu blev det ju lite mer än "bara" det som blev innan jul (som jag nte vet vad jag ska kalla eftersom ingen vet vad det är). Även EDS ska ju kluras ut.

Gemensamt för alla dessa förkortningar och åkommor är i alla fall att det är bra att jag rider och håller på med hästarna, helst skulle jag hålla på mer med det verkar det som. Lite klurigt att hitta aktiviteter som passar kroppen utifrån detta, så jag får helt enkelt försöka lägga allt krut (och alla pengar) på hästeriet! Undar om det finns någon fond man kan söka pengar från?

 

Idag blir det lite jobb i Svanabyn, sen ska jag äta surströmming i Rörström *mums*!

 

Ehlers-Danlos syndrom (EDS)

är en grupp av ärftliga bindvävsavvikelser. De sex formerna av EDS orsakas av bristfällig bildning av de normalt starka proteinstrukturer i kroppen som kallas kollagen. Kollagen – ett av kroppens grundläggande byggnadsmaterial – spelar en viktig roll när det gäller att hålla ihop, stärka och ge elasticitet till celler och vävnader.

Vid EDS finns en förglesning och förändrad struktur i kollagenkedjorna, som normalt binder ihop sig tre och tre och bildar trådar (fibriller) med stor styrka. Detta gör att hållfastheten i vävnaderna blir sämre.[1][2] Skillnaderna mellan de olika formerna av EDS är så stora att de kan ses som olika sjukdomar. Hypermobilitetstypen för till exempel med sig kronisk smärta, men den drabbade kan nå lika hög ålder som befolkningen i övrigt.

Den som har kärltypen har inte någon oupphörlig smärta, men avlider i regel i 30- eller 40-årsåldern av att aorta och/eller andra stora blodkärl brister.

Detta kommer från Wikipedia. Mer information hittar du hos Riksförbundet för EDS

 

Fibromyalgi

(lat., fibro-, vävnad, gr. myo-, muskel, gr. algos-, smärta, syftande på muskel- och vävnadssmärta), även känt som FM FMS eller Derkum. Fibromyalgi karakteriseras av kronisk smärta och allodyni, en förhöjd och smärtsam respons mot tryck.[1] Symptomen begränsas inte till smärta, vilket motiverar den alternativa termen fibromyalgisyndrom för tillståndet. Andra symptom inkluderar trötthet, sömnsvårigheter och ledvärk. Vissa patienter[2] rapporterar också dysfagi, alltså svårigheter att svälja,[3] magproblem och problem med urinblåsan,[4] parestesi, alltså domningar och stickningar,[5] och kognitiv dysfunktion.[6] Buskilla och Cohen konstaterar att "there are mounting data supporting comorbidity of fibromyalgia syndrome (FMS) and psychiatric conditions."[7] och refererar till åkommor såsom ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Inte alla med fybromyalgi upplever alla nämnda symptom.[8]

Fibromyalgi uppskattas drabba 2-4 % av befolkningen.[7] Det finns inget erkänt bot mot fibromyalgi, men vissa behandlingar har demonstrerats genom klinisk prövning att vara effektiva för att minska symptom, inklusive psykologiska eller beteendemässiga terapier,[9][10][11][12] medicin, patientutbildning och fysisk motion.

Som ett medicinskt oförklarat syndrom[9][13][14], utan vetenskaplig konsensus i orsak eller orsaker, är fibromyalgi en kontroversiell diagnos. Många inom medicin anser att fibromyalgi är en "icke-sjukdom" på grund av avsaknaden av abnormaliteter vid fysisk undersökning, avsaknaden av objektiva diagnosiska tester,[15][16] och stor överlappning med andra föreslagna åkommor såsom kroniskt trötthetssyndrom och multipel kemisk känslighet.[9][17] Även om flera hjärnscanningsstudier har uppvisat bevis för möjliga neurologiska skillnader hos personer med fibromyalgi och friska kontroller, visar dessa studier bara korrelation och inte kausalitet,[15] och fibromyalgi kan orsakas av stress under barndomen eller utdragen och/eller allvarlig stress snarare än en primär störning i hjärnan.[18] Den amerikanske läkaren John Sarno har fört fram hypotesen att fibromyalgi orsakas av tension myosit syndrom, ett psykosomatiskt tillstånd[19].

Wikipedia. Mer info hos Fibromyalgiförbundet

 

IBS- Irritabel tarm

Irritabel tarm kallas vanligen IBS som står för Irritable Bowel Syndrome, vilket på svenska ungefär betyder orolig tarm. Det går också under beteckningarna colon irritable eller funktionella tarmbesvär/tarmsjukdom. Sjukdomen är en av världens vanligaste som kan ge förstoppning, diarré, besvärande gasbildning och magsmärtor. Den är vanligare hos kvinnor. Vid psykisk stress kan sjukdomen förvärras, likaså kan viss mat försämra tillståndet. Det är dock bara en liten del som söker hjälp för problemen och får en diagnos. IBS har länge av läkare betraktats som psykologiskt betingad. På senare tid har dock kunskapen ökat och IBS anses nu vara en sjukdom med fysiologisk förklaring. Flera läkemedelsbolag forskar i ämnet.

IBS har gått under många namn genom tiderna, såsom colon irritabile och tjocktarmskatarr. Det handlar om en funktionell störning och kan alltså inte detekteras genom tester, till exempel blodprov.

Wikipedia och här hittar du ett diskussionsforum för IBS

Oj, får nog fortsätta en annan gång, blev lite långt det här!

 

Ha en bra dag där ute!

"There's no destination on the spiro highway"

 

Bild: Privat

 

 

Så det kan gå...

2011-01-20 @ 17:25:53

Dagen blev inte riktigt som det var tänkt igår.... Telefonen, kassan och spelapparaten krånglade. På väg till stallet så toksnöade det.. och var -20!

Skyndade till stallet, fast jag var lite trött, för väl där är det skönt att komma upp på hästryggen igen. Skots var inte på något vidare humör och när vi skulle trava så markerade han hälta, så det var bara att gå upp med honom till stallet. Kort ridlektion, men det lilla jag hann vara med på kändes bra.

Hittade ett sår vid kronranden på vänster fram, antagligen ett broddtramp som blivit infekterat. Efter ridlektionen hjälptes vi åt att rengöra såret, Skots stod riktigt snällt. Jazze hade också lyckats med lite blessyrer, broddtramp bak och ett ganska långt jack på underkäken. Vilka skrothästar!!! ;)

 

Idag så har jag hämtat min vinst från Sockenvägens Söta, ett hudvårdskit- precis vad jag behöver just nu!

Gårdagen tog hårt, nu är jag så trött, tror jag får ta och lägga mig ett tag. Problemet är väl att jag inte kommer att orka upp något mer i kväll, men den risken får jag ta!

 

Bild: Privat

 

Kallt....

2011-01-19 @ 10:07:17

..igen. Så himla jobbigt att vädret aldrig kan bestämma sig. Så glad över mina täckbyxor, de var värda varenda krona.

 

Igår efter jobbet hade jag en väldigt trevlig eftermiddag/kväll hos S med familj. Åkte dit för en kopp kadde, blev kvar på middag och kaffe efter det, åkte inte förrän 19.30 tror jag. Snacka om våldgästning! Men det var längesedan sist och MYCKET trevligt, precis vad jag behövde ha för att koppla av ordentligt. Trött men nöjd!

 

Ikväll är det första ridlektionen för denna termin, jag hoppas att jag orkar med ett ridpass efter jobbet. Jag får väl helt enkelt rida så mycket och länge som det går. Ska bli skönt komma upp på hästryggen igen, har inte hållit igång som jag tänkt, då orken inte riktigt funnits där.

 

På minussidan är att min mormor inte är så bra, men hon fyller 99 i sommar och har haft ett rikt och långt liv. Jag hoppas att hon inte ska behöva ligga dålig så länge.. Ett värdigt slut önskar man alla.

Mamma och pappa har varit där, min morbror och kusin är på väg upp och jag hoppas kunna åka upp i helgen till Tåsjö..

Ta hand om er därute!

 

 

Bild: Privat

 

Uppfräschad!

2011-01-17 @ 18:27:43

Oj vad skönt att klippa sig! Jag har ångest i stort sett varje gång jag ska klippa mig, då jag tycker det är svårt att få bra, roliga frisyrer. Idag gick det galant! Bettan satte saxen i håret och svisch så var jag av med massa hår och  med två tårtbitar fler.... Känner mig lite som September! Fast minus undercut och plus tårtbitarna. Det gjorde du bra Bettan!

Nu känner jag mig mycket piggare med ny frilla, fast jag fortfarande är fruktansvärt trött. Har idag börjat jobba 50%, får se hur det går i veckan. Försöker att inte gå hem och lägga mig direkt efter jobbet, idag blev det ju frisörbesök, men även en sväng till Remo och Benji, som ska upphöra. Hittade fina glas, en väggdekoration med fack och en alldeles lagom stor necessär! 172 kr för hela kalaset, inte illa alls

 

I veckan har jag ridlektioner att se fram emot, ska bli intressant att se hur det går... och roligt ska det bli i vilket fall som. Annars så blir det väl mest att sova och sova... och sopa bilen i allt snöande. Ojojoj.. och sova- nämnde jag det :D ?

 

Vad ska jag hitta på nu? Sova? Näe, kanske inte riktigt än, men SNART!!

 

 

Bild: Privat

 

 

Senaste nytt

2011-01-14 @ 18:34:25

Låter mer sensationellt än det är, då jag tillbringat största delen av veckan i sängen. Har börjat jobba 25% i veckan, det hat gått bra, men jag blir väldigt trött och yr efteråt. Igår t ex gick jag och la mig runt 14.30, sov till 19.30, var uppe till 23.30 och sov till 9.00! Blir inte mycket kvar av dagen då. Lyckades i a f se Cold Case och Mad Men innan jag slockande igen! Missade Maria Larsson eviga ögonblick, men av det lilla jag såg så är det en film jag vill se.

 

Under dessa veckor har det blivit en hel del läsning (tur jag fick paket av Snadra med en massa böcker) och VD-tittande. Hela Veronica Mars har jag sett, liksom filmen "Session 9", i bokväg har jag nu läst klart "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson. Den var inte alls som jag trott, men helt ok, lite Bo Baldersson över det hela, mycket humor och roliga historiska anknytningar. Kändes lite som att läsa "Sofie Värld", fast man där får en ordentlig filosofilektion.. (skriven av Jostein Gaarder, rekommenderas!).

Lite fler böcker har det också blivit, men jag får återkomma till dem...

I tisdags var jag på ett bra möte ang Dorotea-dagen, jag hoppas vi får ihop det! Skulle vara roligt om lite mer kunde hända, med fler aktörer.

Har även fyllt i enkäten om hur det är att bo i Dorotea, vilket jag tycker alla ska göra som har koppling till Dorotea... Man ska inte gnälla om man inte sagt sitt vid tillfälle. Enkäten hittar du HÄR du har till den 31 januari på dig!

 

Ja, det var väl veckan det... Här kommer kommer bilderna från Avaträsk och på väskan jag gjort till min laptop!

 

 

Vilda Matilda! Bild: Tilda Sjölinder

Tellus in action. Bild: Tilda Sjölinder

Busig Tellus.. Bild: Tilda Sjölinder

 

Laptop-väska och liten påse till laddaren. Bild: Privat

 

Sakta men säkert..

2011-01-07 @ 17:43:34

...går det framåt. Har bra och mindre bra dagar, då det är mer snurrigt och vingligt. Sjukskriven denna vecka med, sen börjar jag jobba 25% 1 vecka, 50% en vecka och sen full tid. Vet fortfarande inte vad det är, väntar på några provsvar till, men skulle tro att man aldrig kommer fram till något. Lite till ska vi väl försöka jaga svar, bara man hittar någon som vill fortsätta utreda.

Vila och sjukgymnastik är det som gäller just nu, men har ingen sjukgymnastik inplanerad än, då det är svårt veta exakt hur det ska tränas. Istället har jag varit lite i stallet när jag orkar, vilket sjukgymnasten gör tummen upp för.

Tyvärr har jag haft några vingligare dagar och blir trött fort, så nu var det förra helgen jag var dit senast. Får se i helgen om jag kommer mig iväg en sväng.

 

Veckan har varit rätt lugn, skönt att kunna vila när man behöver. Nyår var en trevlig tillställning med syrran, hennes man och dottern Tilda (som var snäll och hjälpte till i stallet) samt kompisar till syrrans familj. Hummer, oxfilé, bubbel och ett jäkla fyrverkeri! Inte illa alls. Fyrverkerierna var faktiskt riktigt pampiga och man ser även fyrverkerier från hus runt sjön. Några UFO-ballonger seglade fint förbi också, de är så stillsamma och vackra när de svävar mot natthimlen.

 

I stallet hann vi med lite löshoppning av Matilda och Tellus, jätteroligt, då de hoppade cavalettin alldeles av sig själva. Tilda hade med sig kameran, ska lägga upp fler bilder när jag har bättre uppkoppling.

Så skönt att vara i stallet och hästarna tar det så försiktigt när man går med dem.

 

Måndag och tisdag var läkar- och tandläkarbesök, ett nödvändigt ont. Veronica Mars har jag hunnit se klart under jul- och nyårshelgen, tidningar har lästs, hästar och sadlar diskuterats.. men lite rastlös blir man allt,när man är van att jobba heltid. Fick ett ryck att jag skulle sy ett fodral till min laptop, blev över förväntan.

Tyg hade jag fixat och precis klippt till när pappas kusin Inger kom förbi. hon hade en massa skinnspill som jag kunde komma och kolla om det passade. Sagt och gjort, vi åkte iväg och jag hittade jättefint ljusbrunt, mjukt läder och fick låna en stjärnnål och speciell tråd.

Väl hemma blev det ordentligt pysslande, det visade sig att jag kunde sy det mesta på maskin, då mamma hade stjärnnålar till symaskinen. Det var bara knappen som behövde handsys. Nu har min dator ett riktigt lyxfodral i läder med snyggt, lurvigt foder i svart,laddaren fick ett svartlurvigt fodral. Blev riktigt bra om jag får säga det själv.. bild kommer.

 

Ja, det var väl vad jag roat mig med, nu ska jag äta och sen skriva lite brev till Irland (handskrivna!)..