Nytt år..

2011-01-21 @ 10:26:37

..nya förkortningar. Jag kan nu lägga EDS- Ehler Danlos till min lista över konstiga åkommer och förkortningar.

Man kanske skulle trycka upp ett visitkort med dem? Underlättar ju om man t ex ska till doktorn!

Tanken var att jag skulle på genklinisk undersökning och provtagning, men det har man nu slutat med. Det är inte säkert det visar på prover, så istället har de ställt diagnosen utifrån remissen och samtal med doktorn. Nu gäller det att lista ut hur man ska leva med det också.

Min sjukskrivning är i alla fall förlängd med 3 veckor, sen får vi se om jag ska gå upp och jobba 75%. Känns skönt att veta lite längre vad som händer. Skulle bara önska att de ville utreda det lite mer. Men jag får väl se vad som händer efter träff med sjukgymnast, nu blev det ju lite mer än "bara" det som blev innan jul (som jag nte vet vad jag ska kalla eftersom ingen vet vad det är). Även EDS ska ju kluras ut.

Gemensamt för alla dessa förkortningar och åkommor är i alla fall att det är bra att jag rider och håller på med hästarna, helst skulle jag hålla på mer med det verkar det som. Lite klurigt att hitta aktiviteter som passar kroppen utifrån detta, så jag får helt enkelt försöka lägga allt krut (och alla pengar) på hästeriet! Undar om det finns någon fond man kan söka pengar från?

 

Idag blir det lite jobb i Svanabyn, sen ska jag äta surströmming i Rörström *mums*!

 

Ehlers-Danlos syndrom (EDS)

är en grupp av ärftliga bindvävsavvikelser. De sex formerna av EDS orsakas av bristfällig bildning av de normalt starka proteinstrukturer i kroppen som kallas kollagen. Kollagen – ett av kroppens grundläggande byggnadsmaterial – spelar en viktig roll när det gäller att hålla ihop, stärka och ge elasticitet till celler och vävnader.

Vid EDS finns en förglesning och förändrad struktur i kollagenkedjorna, som normalt binder ihop sig tre och tre och bildar trådar (fibriller) med stor styrka. Detta gör att hållfastheten i vävnaderna blir sämre.[1][2] Skillnaderna mellan de olika formerna av EDS är så stora att de kan ses som olika sjukdomar. Hypermobilitetstypen för till exempel med sig kronisk smärta, men den drabbade kan nå lika hög ålder som befolkningen i övrigt.

Den som har kärltypen har inte någon oupphörlig smärta, men avlider i regel i 30- eller 40-årsåldern av att aorta och/eller andra stora blodkärl brister.

Detta kommer från Wikipedia. Mer information hittar du hos Riksförbundet för EDS

 

Fibromyalgi

(lat., fibro-, vävnad, gr. myo-, muskel, gr. algos-, smärta, syftande på muskel- och vävnadssmärta), även känt som FM FMS eller Derkum. Fibromyalgi karakteriseras av kronisk smärta och allodyni, en förhöjd och smärtsam respons mot tryck.[1] Symptomen begränsas inte till smärta, vilket motiverar den alternativa termen fibromyalgisyndrom för tillståndet. Andra symptom inkluderar trötthet, sömnsvårigheter och ledvärk. Vissa patienter[2] rapporterar också dysfagi, alltså svårigheter att svälja,[3] magproblem och problem med urinblåsan,[4] parestesi, alltså domningar och stickningar,[5] och kognitiv dysfunktion.[6] Buskilla och Cohen konstaterar att "there are mounting data supporting comorbidity of fibromyalgia syndrome (FMS) and psychiatric conditions."[7] och refererar till åkommor såsom ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Inte alla med fybromyalgi upplever alla nämnda symptom.[8]

Fibromyalgi uppskattas drabba 2-4 % av befolkningen.[7] Det finns inget erkänt bot mot fibromyalgi, men vissa behandlingar har demonstrerats genom klinisk prövning att vara effektiva för att minska symptom, inklusive psykologiska eller beteendemässiga terapier,[9][10][11][12] medicin, patientutbildning och fysisk motion.

Som ett medicinskt oförklarat syndrom[9][13][14], utan vetenskaplig konsensus i orsak eller orsaker, är fibromyalgi en kontroversiell diagnos. Många inom medicin anser att fibromyalgi är en "icke-sjukdom" på grund av avsaknaden av abnormaliteter vid fysisk undersökning, avsaknaden av objektiva diagnosiska tester,[15][16] och stor överlappning med andra föreslagna åkommor såsom kroniskt trötthetssyndrom och multipel kemisk känslighet.[9][17] Även om flera hjärnscanningsstudier har uppvisat bevis för möjliga neurologiska skillnader hos personer med fibromyalgi och friska kontroller, visar dessa studier bara korrelation och inte kausalitet,[15] och fibromyalgi kan orsakas av stress under barndomen eller utdragen och/eller allvarlig stress snarare än en primär störning i hjärnan.[18] Den amerikanske läkaren John Sarno har fört fram hypotesen att fibromyalgi orsakas av tension myosit syndrom, ett psykosomatiskt tillstånd[19].

Wikipedia. Mer info hos Fibromyalgiförbundet

 

IBS- Irritabel tarm

Irritabel tarm kallas vanligen IBS som står för Irritable Bowel Syndrome, vilket på svenska ungefär betyder orolig tarm. Det går också under beteckningarna colon irritable eller funktionella tarmbesvär/tarmsjukdom. Sjukdomen är en av världens vanligaste som kan ge förstoppning, diarré, besvärande gasbildning och magsmärtor. Den är vanligare hos kvinnor. Vid psykisk stress kan sjukdomen förvärras, likaså kan viss mat försämra tillståndet. Det är dock bara en liten del som söker hjälp för problemen och får en diagnos. IBS har länge av läkare betraktats som psykologiskt betingad. På senare tid har dock kunskapen ökat och IBS anses nu vara en sjukdom med fysiologisk förklaring. Flera läkemedelsbolag forskar i ämnet.

IBS har gått under många namn genom tiderna, såsom colon irritabile och tjocktarmskatarr. Det handlar om en funktionell störning och kan alltså inte detekteras genom tester, till exempel blodprov.

Wikipedia och här hittar du ett diskussionsforum för IBS

Oj, får nog fortsätta en annan gång, blev lite långt det här!

 

Ha en bra dag där ute!

"There's no destination on the spiro highway"

 

Bild: Privat

 

 

Kommentarer
  Postat av: Lovisa

  ja precis det var det jag tänkte på jo det e ju mycket pengar helt sant.. tråkigt att du inte märker nån skillnad för mig är skillnaden som natt å dag utan eller med !!!

  Postat av: Therese - Sockenvägens Söta

  Kolla upp fonder, finns säker nått du kan söka!  Å guuuuuuuuuuud så dudomligt med surströmming, avis ska du veta!  KRAM


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: