Höstens första svamp

2008-08-21 @ 22:17:00

I helgen plockade jag höstsäsongens första svampar. Det är lite tidigt än, men "jakten" gav lite att steka; karl-johansvamp, fårticka, tegelsopp, sammetssopp samt flera rabarbersvampar. Lite senare hittade jag även början på några taggsvampar samt brödticka (som man ju inte brukar äta). Jag hoppas på en lång och rik svampsäsong med fårticka, rimskivling, citrongul slemskivling, sotvaxing samt taggsvamp. Lite Karl-Johan vore inte heller dumt. Får se om det blir någon kantarellplockning i år, har gått så dåligt med det tidigare år, det är så mycket folk i skogarna/på fjället så man får gå flera mil för att hitta kantareller och det ser ut som en elefanthjord dragit fram.

Med lite mer värme borde årets säsong bli bra, detr regnade i våras och har, efter en hel del värme och torka, regnat en hel del nu i augusti (LÄS min semester!!).

Vad plockar ni? Hur verkar säsongen? Hur tillagar ni er svamp?

Karljohan, bild fotoakuten










                                                              Rabarbersvamp, bild wikipedia

Hösttips

2008-08-21 @ 21:52:09

Jag älskar kokböcker och läser gärna om hur man kan sånt vi har i vår närhet- lokalproducerat/jagat kött, fisk, ost, frukt, grönsaker, svamp, bär och grönt som finns runt omkring oss, hemodlat, närodlat eller i naturen. Gamla metoder och recept är alltid spännande, kolonilotter, självhushållning- jättespännande.
Det finns en hel böcker och hemsidor, men det är inte så lätt att gallra ut det som verkligen är något att läsa. Här kommer några boktips, böcker som jag nog kommer att försöka inhandla- i alla fall de om gamla metoder och self-sufficiency. Bärböcker har jag lånat på biblioteket, ska försöka göra lite av recepten, bl a Cassis-likör och lite olika inläggningar.
Har plockat rönnbär, svartvinbär, hallon och blåbär samt svartvinbärs-blad. Alla bär utom rönnbären är styckfrysta för mumsiga efterrätter i vinter. Rönnbären ska torkas, bara någon klase fryses in. Vinbärsbladen har också hamnat i frysen för ett kycklingrecept jag hittat. Lite svamp blev det med, men de är uppätna, liksom smultron, jordgubbar och odon (blev  Gino av dem).

Här kommer boktipsen:
   
Bärboken, Kan man äta sånt?, Self-Suffiiciency samt Det glömda köket- alla finns hos Adlibris.

Läs, läs, läs!!!!! Har du tips???

Skitsemester

2008-08-19 @ 11:12:14

Den lilla semester jag har verkar regna bort. Om det i alla fall ville vara liite varmt och soligt, men inte då. Det kalla vädret gör kroppen stel och ont, så det blir nästan inget gjort av allt det som jag hade tänkt. Ingen läkartide förrän nästa vecka, när jag är tillbaka på jobbet igen. Det var ju liksom det som var poängen- att få en tid under semester så man slipper ta ledigt.
Idag blir det lite rönnbärsplockning och övningskörning med L. Hade tänkt vi kunde dra till Strömsund, eller Östersund, men jäkla Umeå Energi har missat att betala min faktura för ansiktsmålningen i MIDSOMRAS!!!!! Det är nästan en bragd, men tyvärr vanligt bland stora företag och kommuner- små utbetalningar glöms bort, men jädrans om du skulle glömma betala deras räkning- då blir det andra bullar. Det här var tänkt att bli mina semesterpengar. Nu är semestern snart slut. Jag har inte gjort ett skit. Tack Umeå Energi för en extra innehållslös semester. Jag gick nästan back på det uppdraget då det blev fler timmar än beräknat+ att jag ligger ute med dessa pengar, då jag ju körde till Umeå fram och åter.

Nä, det är väl bara att gräva ner huvudet i sanden igen och vänta på nästa veckas löneutbetalning från mitt ordinarie jobb.
Som i och för sig redan är slut innan jag ens fått det. Men det är ju alltid kul att se siffrorna kommao ch vända på ungefär samma dag.

Glöm inte sydvästen!!

Google

2008-08-15 @ 12:59:57

Goggalde på halloween och hittade denna sida. Tycker man eksons har mycket, så har Bodega desto mer!!!!!! Brukar tycka alla dräkter ser likadan ut- här finns massor som man skulle vilja testa. Klicka vidare HÄR.
De har butik i Göteborg samt onlineförsäljning på det mesta.

Halloween is on the way

2008-08-15 @ 12:31:17

Ja, jag vet att det är länge till Halloween, men jag älskar hösten, stormarna, svamp, höstlöv, soliga,varma höstdagar, att bkura ihop med en bok när det regnar som mest... och då är inte Halloween så långt borta...  egentligen. Fladdermöss, pumpor, ljus, spöken, vampyrer- I love it all. Nu var tanken att jag ska ha en Halloween House Warmer (Allhelgona-inflyttningsfest på swedish).Jag har rätt bra koll på dekorationer och finger foods (tilltugg), men har du ett tips får du gärna lämna det!
Mitt stora aber just nu är Temat. De flest av mina kompisar är tyvärr inte så pigg på att klä ut sig, men ett tema vill jag ha och några kommer förhoppningsvis dressed for success.
VAD SKA JAG HAR FÖR TEMA????????
Har funderat och funderat, men hittar inget jag fastnar för.

  • Sci-Fi
  • Sagor
  • Djur
  • Film
  • Skräck
  • Glitter och Glamour
  • Lack och läder

 Tidigare år har jag gått som:

  • Kroppsmålad regnbåge- orsakade nästan storbråk på damtoan- finns inget mer avundsjukt än och hämmat som ett fullt fruntimmer- så killar, akta er för oss. Vi hade mer kläder på oss än många andra- ändå ansågs vi gå nakna och skämma ut alla andra!!
  • Robot (halvansiktesmålning som gick ner över axel och nedför ena armen)
  • Svart katt (ifjol)
  • Matrix (i Irland)
  • Vampyr (vann pris)
  • Drake

  • Så nu bollar jag över det till er andra!

    Med all heder
    Morticia

    Gino

    2008-08-14 @ 22:59:44

    En trevlig efterrätt är gino- fruktsallad i ugn.

    Häromsistens tog jag:
    1 banan
    1 kiwi (gul)
    1 nektarin
    10 vindruvor
    hälften av en förp frusen frukt och bär från ICA (supergod blandning, gott som godis- synd den inte finns i större förp). Den innehåller ananas, hallon, vindruvor, melon och mango *mmmmmmm*.

    Grovhackad vit och mörk choklad, samt vit med limesmak och mjölkchocklad med bräck, ungefär 1-2 bitar av varje, det får inte bli för mycket. Smulade ner några mandelbiskvier samt strödde över lite råsocker. In i ugnen i ca 5 minuter, ca 190 grader, till chokladen smält.

    Servera som det är eller med glass/grädde/vaniljvisp. Skulle gärna ätit Birds Angels Delight till...



    Bild: icakuriren

    Mumsig middag

    2008-08-14 @ 22:45:44

    Nu över till något trevligare...

    Gjorde en gång en improviserad middag (det blir de iofs ofta) hos en kompis- canneloni med varmrökt lax och vitlöksost. Nu hade jag ingen varmrökt lax, men väl rester kvar sen vi åt ungsstekt lax.

    Här kommer lite guidelines:

    1 förp Cannelonipasta ("pastarör")
    2 förp vitlöksost typ philadelphia alt naturell färskost
    lax, jag använde ca 1/4 lax, så ca 400 g kanske- ingen aning, man kan ju fylla på med mer ost eller lite grönsaker om man har för lite
    1 kartong tomatsås med vitlök och örter (eller gör egen)
    1 sats bechamélsås med ost (mjölk, mjöl, salt, peppar, riven ost)
    Salt, peppar, riven ost (vanlig samt lite parmesan)

    Mosa lax och färskost, lägg i smord form. Häll över tomat- och bechamélsås, salta och peppra, strö över ost.
    Gratinera i ca 190 grader i ungefär 40 minuter (det brukar stå på pastaförpackningen), tills pastan är mjuk, men inte geggig.




    Enjoy

    Creepy- the sequal

    2008-08-14 @ 22:25:55

    Inte så många kommentarer än, men tänkte att jag även skulle lägga ut mitt svar som ett inlägg:
    "Jodå, det finns flera, men ljuspartyn/tupperware saluför sig inte på sådant uppenbart sätt och när man jobbar inom socialt arbete inser man snabbt vilka som oftast fastnar i dessa "klor". Det här var nog något av det mest extrema jag stött på, kändes lite ironiskt med tanke på det besök och vad vi pratade om dagen innan- från en sekt till en annan *s*.
     Det är alltid trevligt att träffas och umgås och denna träff var ju inte så extrem som de verkar vara på andra håll, med applåder m m. Tydligen har de varit föremål för granskning av bl a TV3's insider, i samma veva som Herbalife. Du och jag kan sålla, men det kan inte alla miljoner som fastnar i olika beroenden- det var det som gjorde det så skrämmande. Nu är vi på en liten ort där man har hyfsad koll på varandra, på gott och ont. I en storstad försvinner man i mängden och då kanske det inte är någon som frågar hur man mår.
    Jag hade ingen aning om detta företag innan och gick in med öppna ögon- men chockades mer än jag kunde ana över metoderna (som sagt, vi hade en trevlig träff- men om man läser mellan raderna och på hemsidan framgår det tydligt). Jag blev helt enkelt tagen på sängen. Här är detta ett sätt att umgås och ha det trevligt, men om man tänker ett steg till blir det lite skrämmande. "

    Det  jag vill ha sagt är att man ska granska allting kritiskt i sin omgivning, oavsett om det gäller mat, miljö, etik eller moral. Vi hade en rätt "chill" kväll, som säkert många andra, men om man blir upprörd över djurhantering, hur köttfärs packas om, gamla behandlas inom åldringsvården etc- glöm då inte bort saker i din egen närhet. Gräv där du står, gå in med öppna ögon och precis som detta företag använder sig av den gyllene regeln, tänk på dig själv, likväl som din omgivning, men gör det utifrån ditt eget perspektiv, bilda dig en egen uppfattning. Oj, vad politiskt det blev, men det här är viktiga saker i en fungerade demokrati. HÅLL HUVUDET KALLT!!!

    Creepy

    2008-08-14 @ 16:08:54

    Var på hudvårds-party igår. Creepy. Sekt. Förtryck. Ignorans. Det var mina första tankar, framför allt när jag kommit hem. Hur kan ett företag först häva ur sig att det startades för att frigöra kvinnan och skapa en bättre framtid, och sen säga att tron och familjen är bland de viktigaste komponenterna i kvinnans liv, för att bli lycklig och få ett mål med livet( inte exakta ordaglag, men nästan). Säkert snabba pengar, och säkert en del bra produkter, men till vilket pris? Pyramidspel, sektanklagelser.
    Tror inte jag skulle våga skriva in detta företag i mitt CV. Sorry brudar (och killar med som det verkar, ni har blivit grundlurade i era blå dräkter och pumps. Har googlat lite och det är ju rätt nedslående läsning. Har upplevt sekter på rätt nära håll och det här känns inte bra- var rädd om er därute! Folk får hålla på med vad de vill, men svaga människor har lätta att fastna i saker som i längden inte är bra för dem.

    Är jag helt ute och cyklar eller? Vågar man publicera ett sånt här inlägg utan att riskera något?

    Nu ska jag i alla fall leta nyckel, packa lite och dra till stugan för lite uppvilning- hela kroppen känns som den gått genom en mangel. Men det är säkert Gud som straffar mig för mina synder.


    Frid vare med er.

    Pussgurka

    2008-08-11 @ 20:36:51

    Nikiel- stolt konik och min favvo. Får hoppas allt löser sig, annars kommer jag att sakna dig så väldans.



    Bild: Tilda

    Besvikelse

    2008-08-11 @ 20:24:24

    Blir så lessen på folk som beter sig illa.
    Höstens ridtermin verkar bli min sista, för varför bry sig när man bara får skit?

    Semesterregn

    2008-08-11 @ 13:17:43

    Måndag, första dagen på semestern.. och det regnar. Varför är man inte förvånad?
    Magnetröntgen gick bra. Låg fastspänd på mage i ca 30 minuter med högerarmen utsträckt framför mig, med öronproppar  och stora hörlurar.  Låter snyggt va?! Armarna domnade av efter ett tag, men även jag dåsade av lite mot slutet, så det gick ganska bra. Träffade doktorn dagen efter och de kunde inte se några (nya) frakturer eller ligamentskador, vilket ju är bra. Antagligen har jag stukat handleden ordentligt och eftersom jag redan har en skada så kommer det ta tid att läka.
    Nu ska jag bara använda handledsstödet när jag gör något speciellt som t ex dammsuger, samt ta det lite lugnt. Tur att jag har semester i 2 v. Rida var helt ok, är bra träning. Ska träna upp högerarmen hos sjukgymnast, något som jag borde ha fått göra redan efter förra vurpan tycker jag, hela armen försvagas ju när man inte kan använda den. Min tanke är att jag även ska komma igång med träningen av resten av kroppen, har ju ett träningsprogram där sen tidigare för ryggen. Inget ont som inte har något gott med sig- hoppas jag.


    Hotell Björken i full sol. Bild privat


    I lördags hade vi middagsbjudning för S & C, som tack för hjälpen när vi flyttade i våras, bättre sent än aldrig. Lite mer folk trillade in under natten- trevligt var det med lite folk och fest.

    Ja, vad mer har hänt? Skots har tydligen en spricka i bogen, så nu har vi en häst för lite inför stundande ridtermin. Men så är det att hålla på med levande ting. Det mesta brukar ordna sig. Hoppas bara att han inte har allt för ont stackaren.. och stackars tjejerna som red- måste kännas hemskt även om det inte var något som det kunde ha gjort något åt.
    Nu ska jag kolla posten, diska och deppa lite över vädret....

    Håll tillgodo med en inte alltför bra bild från Barcrawlers konsert i Fäviken, samt en från Pirelliuppvisningen på busig ponny som leker tafatt. Bilder privat.





    Magnetröntgen...

    2008-08-04 @ 19:43:48

    Ikväll bär det av mot Umeå, imorgon blir det magnetröntgen och på onsdag läkarbesök, får se vad de kommer fram till. Hade tänkt betala en räkning jag missat, käka bacon och dusch innan bilandet, men baconen blev brända och såg inte roliga ut (verkade vara mycket vatten i dem) och dosan till banken funkar inte.. hur ska det här gå? Får springa in på en bank i Umeå i morgon och byta dosa. Mat får bli en korv på statoil.
    Blir inte mycket till stan... ska köpa skofärg till mina ridstövlar, blå hårspray.. That's it... CSN vill ju ha sin beskärda del som vanligt. Blir med andra ord inte mycket till semester heller. Får se om jag kan hitta på något i alla fall, man vet ju aldrig. Man kan ju hoppas att det blir bra väder till veckan i a f.


    Dags att packa det sista.....

    Drac's back

    2008-08-01 @ 22:00:05

    Ja, då är arbetsveckan över. Har jobbat rätt långa dagar i veckan och inte orkat bry mig om något annat än att sova och arbeta... med reservation för lite läsning innan sovningen.

    Fäviken gick rätt ok. Det var alldeles för varmt för att bli just någon business, det hela kändes rätt lojt, lite av ett mellanår trots 15-årsjubileum. Kom sent på fredag, satte upp tältet, gick ner och kollade in utställargatan och kollad in folket på partajområdet. Läsa lite och sova.
    Problemet med Fäviken är att det blir kallt som bara den under natten, och sen vid 5-6tiden på morgonen lyser solen rakt på tältet och det blir hett som i helvetet med alla kläder man har på sig... Det finns inte maxat med utrymme att tälta på, och kommer man som jag en dag senare så får man ta den plats som är ledig. Underligt nog blev det samma som de senaste 2 åren, vilket några andra påpekade.  Det är det som är så härligt med Fäviken, man lär känna de som kommer år efter år.
    I år hade jag blivit upphöjd till personal, med frukost- och lunch-kuponger som bonus- toppen. Tydligen hade det varit en hel del som frågat efter mig under fredagen- jättekul att man är efterfrågad! En ansiktsmålningsbild fanns med i mässprogrammet samt på hemsidan. Det var väldigt skönt att kunna gå undan och äta i lugn och ro, utan att behöva köa med alla andra och att få sitta i skuggan.
    Lördagkväll kollade jag in ett band som spelar irländsk musik, Barcrawlers, roliga och duktiga, köpte en cd, då det kändes om lite hemlandstoner! Så ska irländsk musik vara! Annrs lugn kväll, umgicks lite med B från Åt&Fram, partypingla minsann! Gick runt denna helg, men inte som det brukar vara, men, men, nya tag nästa år! Och tack till Fäviken för detta roliga, trevliga arrangemang som jag får vara med på!
    Väldigt varma dagar var det som sagt, nu hoppas jag att det blir hyfsat väder i helgen, när jag för en gångs skull är ledig. Tänkte tvätta kläder och göra en massa annan nytta, till veckan ska jag ju till Umeå för magnetröntgen. Lite slappa blir det också.
    Hoppas jag kan börja rida snart. Nu är en av hästarna halt, efter en olyckshändelse under en uteritt, vilket är lätt hänt, man får vara glad att ingen av ryttarna gjorde illa sig. Tycker synd om tjejerna, är aldrig kul när sånt händer, fram för allt när det inte är ens egen häst och man inte riktigt vet vad som gäller eller vad som är rätt eller fel. Nikiel är dock ok, om än lite rund om magen... Hoppas jag hinner ta tag i honom lite innan betet är slut. Han var i VF idag- 15 minutes of fame!

    Har lite bilder på telefonen, ska försöka ladda över dem tills imorgon.

    Schlafen Sie bitte!