Marbled Caramel Chocolate Slice

2008-01-20 @ 19:44:11

Den här kakan var en stor favorit när man fikade ute i Irland. Jättegod och en av få saker  (tillsammans med Lemon Meringue Pie) som INTE innehöll en massa grädde (som jag inte tål)

Bas:
250 g vetemjöl
75 g strösocker
175 g osaltat (helst), rumsvarmt smör

Fyllning:
90 g osaltat smör i bitar
90 g ljust muscavadosocker
2x397 g burkar söt, kondenserad mjölk

På toppen:
90 g mjölk choklad
90 g mörk choklad
50 g  vit choklad

( eller bara ljus alt mörk choklad)

Värm ugnen till 180 grader.
Smörj en form som är ca 33x23 cm.

Blanda mjöl, socker och smör i en skål. Fortsätt blanda tills det blivit en slät deg.

Tryck ut degen i långpannan. Använd baksidan av en matsked för att få en jämn yta.
"Picka" degen med en gaffel, baka ca 20 min tills kakan stelnat och är gyllenbrun.
Låt den svalna.

Gör fyllningen; häll smör, muscavadosocker och kondenserad mjölk i en panna och värm försiktigt samtidigt som du rör tills sockret löst sig. Fortsätt röra tills det kokar, låt det sjuda i ca 5-10 minuter eller tills det tjocknat och är karamellfärgat. Rör hela tiden. Var noga med att det inte vidbränns i botten. Ta bort från plattan och häll över kakan. Jämna ut det över hela kakan och låt det kallna.

Toppen: Smält chokladen, varje sort för sig (jag gör det i mikron). Fördela den ljus och mörka chokladen över kakan i breda ränder. Tillsätt den vita chokladen droppvis över mörk/ljus choklad, använd en tandpetare eller dylikt för att göra mönster med den vita chokladen så det ser marmorerat ut.


image122

Dadel och Valnötskaka

2008-01-20 @ 19:18:52

Här kommer äntligen Heathers goda kaka! Det är ursprungligen en kaka från dem engelska matgurun Delia Smith, en av mina favoriter tillsammans med Hugh Fearnley-Whittingstall

Dadel och Valnötskaka

250 g vetemjöl
1 tsk margarin
125 g strösocker
250 gram hackade dadlar
30 gram hackade valnötter
1 tsk bikarbonat
3-4 msk mjölk
 1 vispat ägg

-Sikta mjöl och bakpulver
-Blanda ihop margarinet med mjölblandningen så det liknar brödsmulor
-Blanda i dadlarna nötter och socker. Gör en grop i mitten.
-Lös upp bikarbonat i 2 msk mjölk och ägget. Häll i gropen
-Arbeta gradvis ihop alla ingredienser, häll i mer mjölk i om det behövs.
-Degens konsistens ska vara ganska fast.

Grädda i en form som är ca 22x11 cm (bör rymma ca 2- 2,5 l) i 177 graders värme i ca 1- 1 1/4 timme

I julas la jag till lite fikon också, inte dumt alls! Om degen blir för hård blir kaka torr, bra att veta.

image121

Good news, bad news

2008-01-20 @ 15:53:22

Var till Umeå i veckan som för för att kolla min arm för sista gången... trodde jag. Fick se röntgenplåtarna "before and after"..  ingen vacker syn att se "before"-plåtarna, ben huller om buller, men efter så såg själv brotten bra ut.
MIndre bra var dock att ledytorna inte såg släta ut coh att man på plåtarna från sidan hittade något som inte så rikgit ok ut, var och vad var svårt att säga, ev var det  ett mellanrum som inte skulle vara där. Återbesök om ett år. Har även rörelsenedsättning i handleden, så helt återställd blir jag aldrig, men, det kunde ju alltid varit värre.

Umeåresan i övrigt resulterade i gardintyg till nya lägenheten, en kofta samt ett halsband på Guldfund till det facila priset av 29 riksdaler! Tyget var så himla snyggt, skimrande i beige med små, vävda stjärnor.. 59:-/m och 50%  på det, inte illa. Blir nog de snyggaste gardiner jag haft. Nu ska de bara sys också.
Kvällen var tänkt att spenderas på trevlig restaurang och efter det bio, men det spöregnade, så vi fegade ur och käkade på Macidonken ( El Maco- inte gott alls), köpte lite god ost och en flaska vin och kurade ihop oss hemma istället.



Idag hade jag tänkt rida, men efter att ha spenderat 3 timmar med att ta ner julpyntet i stallet och sortera upp det, så var det bara att åka hem igen med ischias. Har bokat tid hos kiropraktorn, men det blir inte förrän skärtorsdag.
Fick förresten ett mail från Irland häromdagen, det var från Darren, osteopaten som jag brukade gå till. Han är jätteduktigt och jag saknar honom verkligen. När vi skulle flytta hem så fick jag ett "lycka till"-kort och skraplotter av honom och hans sambo- jättekul! Nu undrade de hur det var med oss, om resan hem gick bra etc. Nu längtar jag ju ännu mer till Irland, det är så mågna som har hört av sig den här julen. Kommer definitvt att boka in en behandling hos honom eller hans sambo när jag åker över nästa gång.



Sitter och kollar i Borås Tapeters kollektion, ska få omtapetserat i köket samt ett av rummen dit jag flyttar.. har lite beslutsvånda, men det löser sig nog. Nu vill jag bara flytta... det ska bli skönt att komma till ett tystare område, men att packa och bära är inget jag tycker är kul, så helst skulle jag bara vilja snabbspola framåt till mars/april!



Apropå ridning.... har någon tips på sidor med ridövningar? Jag har idétorka. Eller har du kanske egna tips? Nu är jag inte på någon jätteavancerad nivå, men för både min och hästens skull så vore det bra med lite nytt.


image120

Bild: Här

Muahahahahahahahahahahahaha

2008-01-12 @ 19:57:42

Ojojojoj... har kollat runt lite på bloggar och haft hejdlöst roligt av olika anledningar. Antingen så har de varit roliga, för att personen som skriver är duktigt och just- rolig. ELLER så har de varit roliga utan att att vara riktigt medvetna om det. Många verkar ha missat det där med rättstavning i skolan.. eller på datorn.. eller bådadera.
Visst, alla kan missat lite så där emellanåt, men vet man med sig att man är kass på att stava så kanske man borde satsa på att skriva allt i Word MED rättstavningskontrollen PÅ. Jag kan stava men har usel tangentbords-sättning, det är mitt stora problem, så jag försöker läsa igenom och hitta allt innan jag postar eller rätta till det värsta efteråt och posta om.
Världsliga problem kan tyckas, men hyfsat rättstavat gör det hela mer lättläst.. och mer förtroendeingivande.
Det värsta är nästan när bloggandet övergår i engelska.. SKRÄMMANDE är det enda jag kan säga.. och rätt kul i sina stunder.
Kan man inte engelska så kanske man bör hålla sig därifrån, det kan lätt bli ”Don't smell the balloons”-engelska. Fast underhållande för oss andra, så man bör kanske vara försiktigt i sin kritik. Ingen är perfekt, det har jag inte sagt, men många har otroligt dålig koll på hur bra eller dåliga de är på engelska.
Efter att ha jobbat i ett företag där man tycker att det är OK att översätta sina internationella sidor med hjälp av en ordbok eller att googla orden, så blir man nog än mer överkänslig och undrar i sitt stilla sinne "hur funkar folk"?. Medelhastighet = mean speed? Ihopskrivningar på engelska, särskrivningar på svenska... t o m min rättstavning tycker att jag ska s ä r s k r i v a. Väldigt spännande.
Att stava rätt är väl inte så noga internt, men är det är saker som ska läsas av många, då är dödsviktigt. Och kan man inte stava internt så lär man inte kunna det externt. Jag ratar de flesta sidor som inte kan stava hyfsat.. köper definitivt inget på en sån sida. Kan de inte stava, hur f-n vet jag att de inte drar mina pengar flera gånger.. eller att de lyckas skicka mina grejor till rätt adress.

Jag är förvånad över hur ytliga många bloggar är.. kläder, vad man ska ha på sig, nästa inköp och ett oändligt konsumerande! I stort sett det enda man ser. .eller hur underbart rosenrött allt är.. skulle i många fall kunna vara en enda människa som sitter på alla bloggar om mode... Same shit different name? Vissa kollar man ju in, för det är fascinerande att läsa och man förvånas lika mycket varje gång, men sen när man går vidare till andra sidor så orkar man inte läsa.. för det är en enda lång upprepning. Vad fyller människorna EGENTLIGEN sitt liv med? Jag  menar mellan dokusåpor, blogg och drömmen om ett perfekt bloggliv?

Jag måste vara HELT UTE....


Högaktningsfullt
Eder Ordpolis


PS: SPANA IN DENNA BLOGG! TOPPENKUL! BUSPROPP DS

Me want mooore

2008-01-07 @ 11:28:57

Jag är fast i piercingträsket sen många år tillbaka, tyvärr har vissa inte läkt men en år jag i alla fall stolt över- min industrial (scaffold). Den tog över ett år att läka och bråkar lite med jämna mellanrum, men det är det värt.
Nu vill jag ju inte se ut som en julgran i ansiktet och navelpiercing VÄGRAR jag, så det är lite begränsat vad jag kan gör. Min tungpiercing fick jag ta ut förra julen när jag skulle operera armen, men är lite sugen på att ta om den. Min labret är väl inte perfekt, men den får sitta kvar. Funderar på en innerconch, sen är septum klart cool, men liiite svår att ha när man arbetar "offentligt".  För mig är det ingen idé att pierca i 
bara hud, det växer ut på en gång, måste finnas brosk att hänga kvar i.
Tatueringar är även något jag jobbar på att skaffa.. det var egentligen det som allt började med,
men eftersom jag inte vet vart jag vill ha tatueringen så blev det piercings först.
Har kollat lite på barbarella, här kommer lite saker som är schyssta...



image119


Från vänster till höger, med början uppifrån:
Halsband Slave, Halsband med spikes, Blackline Cone, Zebrasmycke för t ex labret, Spindelnät för Labret, Flames för labret,, bärnstens-cone, Ivory/Ebonycone, Halssmycke/ring Angel, Halssmycke/ring Devil, Armband, Halssmycke, Halssmycke, Meteorithänge, Väska Skull Invaders (synd att den är rosa bara).

Det finns ju hur mycket som helst kring pirecings numer.. när jag piercade näsan hette det att ta hål i näsan *s*.. fanns just inga smycken utan man fick använda vanliga örhängen. Det enda som jag kan sakna nu är långa barbells till örat, fick leta länga innan jag hittade en i titan.

Sprang på ett community som heter vampire när jag kikade på smycken, så nu testar jag väl det ett tag. Finns på Lunar och helgon, men är inte så aktiv, känner så himla lite folk så det blir rätt dött.

*kurrimagen* dags för lunch

Latardag

2008-01-06 @ 20:10:33

Efter gårdagens latardag blev det ännu en latardag. Är så trött så trött, något måste vara galet, är yr och känner mig inte på topp, hoppas det snart går över så jag får lite energi över.
Provade Quinoa-fröna jag fick i julklapp, inte så smakrika, man behöver krydda dem lite, men knapriga och trevliga på sitt vis. Imorgon ska jag prova att steka upp dem! Mågon som har tips på quinoarecept/tillagning?


Lyckades missa länken till Portlaoise-bilderna... här hittar ni den sidan. Blev så nostalgisk så jag har t o m kollat upp flygpriser, hyrbilar logi etc... Hittade flyg t o r från Vilhelmina via Arlanda  till Dublin för 2700 kr! Inte illa. Billigast var en sasresa från Umeå, men med bussresa dit så blev det bara en skillnad på några hundra!


Har kollat på lite hästgrejorm himmel vad mycket det finns, bara man har pengar. Skulle behöva en gramantygel, då ridskolan inte har någon och vi måste låna de gånger vi behöver dem..
De är ju inte dyra, men med frakt så blir det nästan dubbelt upp. Det får bli någon gång då jag har vägarna förbi en ridsportbutik, vilket inte ärs så ofta. Närmaste Hööks är i Sundsvall..... och Krutbrånet i Umeå lyckas alltid vara stängd när jag är där. 


Alltså.. vad är det för fel på bloggen? Radbryer inte alls eller så radbryter den när den har lust.. och nu så skriver den ju texten med jääättelånga mellanrum mellan orden... *suckar*

TV och en sängen!

Omplanering

2008-01-05 @ 20:30:44

..hade tänkt visa några bilder från nyår, inte klokt att man ka ta kort på fyrverkerier med en kameratelefon.. MEN... jag kan inte hitta kabeln till datorn, så det får vänta.
Istället blir det "a walk down memory lane"  d v s Irlandsbilder. Jag var ute och kollade och runt lite och trillade över en sida med en massa bilder från Portlaoise, som stället heter 
där jag bodde under mina 3½ år i Irland.
Det lustiga var att flera bilder från sånt som försvunnit ( byggnader främst) kommer vi ihåg att det fanns.. och försvann! Man kan ju tänka att 3½ år inte är så lång tid, men mycket kan hända. Det blev en trevlig stund med många "åh" och "ah" och "oj, det hade jag glömt bort att det fanns".
Sen vi kom tillbaka till Sverige har det naturligtvis hänt en del också, bl a har jordens 
äckligaste badhus ersatts av en übermodern leisureanläggning med lekpark utanför.

Jag saknar verkligen både Portlaosie och människorna nu, fick dessutom ett sms från en tjej jag hade som klient som verkar har lyckats bra i tillvaron. Hon är en mycket talangfull konstnär som ska starta eget och pratar om att åka till Sverige och hälsa på! Då kanske allt jobb man gjorde därborta inte var helt bortkastat! Alla därborta har varit så bra på att höra av sig julen som var så det känns ännu jobbigare nu att inte bara kunna åka över och hälsa på. Pengar är som oftast the big issue.
Här kommer i a f lite bilder, se och njut och klicka gärna in på hemsidan (jag har fårr OK av ägaren att publicera dessa bilder- tack för det!)!


image95
Den här gentlemannen och hans hund mötte man ofta när man var på promenad. Alltid klädd i kostym och oftast slips, artig och hejade, pratde ibland lite väder. Jag tror att han hade varit polis tidigare.
Det ser ut som att han sitter utanför badhuset som rivits och de håller på att bygga nytt då bilden togs.

image96
Irland har en del skog, mest privata eller i parker. Det är underbart att vandra i en bokskog!
image97
Bluebells, en lökväxt som växer vilt i skogarna. Det blir verkligen en blå matta och är MYCKET trevligare än när vild vitlök blommar. De vita blommorna luktar väldigt starkt, man blir illamående av att gå i skogen vid den tiden.
image98
Togher woods .. is no more.. här har vi varit och gått många gånger. Men det mesta är bort p g a nya motorvägen till Dublin som bygdes medans vi bodde där.
image99
Togher Woods. Rakt fram ser man gamla vägen till Dublin. Här har jag sett mängder med fjärilar,  björnbär och rådjur. Vid jul såldes det julgranar här. Det känns tråkigt att det mesta försvunnit, för det var ett litet paradis att ströva omkring i.
image100
And, finally, some turf! Dessa bruna klumpar är torv som bryts över hela Irland för uppvärmning. Det luktar lite speciellt att elda med dem, men numer tycker jag det luktar gott och kan sakna det. Ångrar så att jag inte köpte rökelsepinnar med torvlukt, men de var rätt dyra så det kändes onödigt.
Torv har varit, och är, en viktigt inkomstkälla och ett sätt att överleva i Irland, familjer har egna mossar där de bryter och på många ställen finns det bograil, speciell räls där man kör torven.Många hus har öppna spisar eller värmer huset via en köksspis kopplad till elementen. Torv och kol (oftast polsk) används för att värma husen, likosm olja. Det där med miljö är äl inte irlänarnas starka sida. Det var protester överallt mot förbränningsanläggningar, man var rädd att sjuka djur eldades upp och luften skulle förorenas. Att de sen själva brände sina sopor i en tunna på bakgården- det var inget de funderade över.

So, everyone... Slainté!